Nyheter

 • Lärarporträtt Mauro Nicastro

  Mauro tog sin Sommelierexamen på Vinkällan 2016 och arbetade under tiden på The Winery Hotel som Sommelier och assisterande Vinmakare. Han tycker att det är en fantastisk känsla att förädla en druva till något drickbart och har gjort tre skördar under 2017 i Sydafrika, Chianti och till sist på The Winery Hotel. Mauro brinner för att resa och upptäcka nya områden, smaker, kulturer och tycker om att laga mat.

  Han har efter sin sommelierutbildning fördjupat sig i Italian Wine Scholar, WSET lvl 3 in Wine och Sake.
 • Lärarporträtt Andreas Lindqvist

  Andreas driver företaget Aktivitetsteamet som sedan år 2000 genomför äventyrs- och företagsevent i Sverige och resten av världen. Andreas har sedan början på 90-talet haft ett stort och brinnande intresse för mat och dryck. Han har i över 15 års tid hållit dryckesprovningar för grupper på konferenshotell och restauranger. För några år sedan började Andreas föreläsa hos oss på Vinkällan och har även en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. Andreas träffar ni troligtvis under en föreläsning som berör Den nya världen, Tyskland och Österrike samt Starkvin.
 • Lärarporträtt Anders Melldén

  Anders gick från att arbeta som Sommelier på restaurang till att, runt år 2000, starta eget företag som vinskribent, provningsledare och utbildare på olika restaurangskolor. Han har undervisat från gymnasienivå till vuxna elever, varit gästföreläsare på Grythyttan och föreläst på Vinkällan under flera år. För tidningar som Svenska Dagbladet, Gourmet, Törst och Livets Goda har Anders provat och skrivit om vin sedan 2001, och han har läst journalistik på Poppius journalistskola. Han har släppt två böcker, ”Rosévin – historien, vinerna & maten därtill” samt ”Winesplaining – värt att veta om vin”. Winesplaining är också ett pågående projekt med korta filmer på sociala medier. Anders håller ofta i våra föreläsningar om Italien och Whisky & Cognac.
 • Lärarporträtt Johan Edström

  Johan har en bakgrund som Sommelier på Restaurang Lejontornet och som källarmästare på Vinkällaren Grappe. När Svenska Sommelierföreningen bildades var Johan en av grundarna. Han är även en av våra första tävlingssommelierer och har många meriter i bagaget. Han blev svensk mästare i sommelieri 1990. Deltog i EM 1990 och 94, VM 1992.

  Han har tidigare även arbetat med PR & Kommunikation på Philipson Söderberg och har deltagit i ett antal internationella Sommeliertävlingar. Han är återkommande föreläsare om Bordeaux & Bourgogne, Övriga Frankrike och Champagne.

 • Lärarporträtt Anders Molin

  Anders har en sommelierutbildning från Scandinavian Wine Academy och en DipWSET-examen från Wine and Spirit Educational Trust i London - en av de mest prestigefyllda vinutbildningarna i världen.
  Dessutom har han en lärarutbildning inom WSET-utbildningen som han också har tagit i London.

  Anders har även utbildat sig mycket inom italienska viner och är Wine Scholar utbildad via Wine Scholar Guild i Washington. 
  Nyligen har han också fördjupat sig inom spanska viner och är idag Spanish Wine Specialist utbildad vid ICEX-CECO i Madrid.

 • Lärarporträtt Erik Plöen Casterud

  Erik är Rektor och en av våra huvudlärare. Erik började sin bana inom dryckesbranschen genom att sälja vin över disk på Systembolaget 2006. 2010 blev han certifierad sommelier och jobbade då tillsammans med Jürgen Grossmann på Restaurang GQ, där han hade ansvar för vinbaren. Har jobbat på Vinkällan Dryckesutbildningar sen 2014. Har en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. Erik kan ni stöta på i alla av utbildningens lektioner, men främst under Steg 2 där han gärna föreläser på Från ranka till vin, Övriga Frankrike och Amerika. Hans ledord är logik och är därmed rätt person att fråga om hur det ska användas för att bli en duktig vinprovare.  

 • Stor sommarkampanj på Digitala steg 1 Endast 9900:-!!!

  Passa på att starta din resa till Sommelier genom att läsa om vin när och var du vill i sommar! Gå sedan färdigt yrkesutbildningen i någon av alla ...
 • Lärarporträtt Love Åkerberg

  Sedan sin sommelierexamen 2016 har Love haft flera olika roller på Vinkällan. Utöver att noggrant välja dryckerna till Vinkällans alla kurser och utbildningar är han idag ansvarig för undervisningsmaterialet, de digitala utbildningarna samt ett viktigt stöd för eleverna. Love följer Sommeliereleverna genom utbildningen och är med de i varje steg av sin utveckling som förläsare i både Steg 1 och 2 har han specialiserat sig i Tyskland, Frankrike, Österrike och starkvin. 
 • Lärarporträtt Mia Buchmann

  Mias stora intresse för vin väcktes när familjen köpte en vingård i Ungern för snart 20 år sedan. Mia började i krogbranschen som 17-åring och har även hunnit med att driva inredningsbutik, café, vinimport och vinbar. Med sin ekonom-bakgrund har hon hunnit med ett par år på Svea Ekonomi innan hon pluggade till Sommelier på Vinkällan 2016-17. Hon har examen i WSET level 3 och hon har även examen från Wine Scholar Guild, Washington i French Wine Scholar och nu senast Spanish Wine Scholar. 
  Mia föreläser på Sommelierutbildningen om Iberiska halvön samt Från ranka till vin.
 • ”Jag blev helt såld på druvornas värld”

  Hon beskriver sig som en nyfiken vinälskare. ”Drick inte mer, drick bättre,” säger Malin Lundberg, nyutbildad sommelier. I slutet av april gjorde Malin Lundberg sitt slutprov på Vinkällan i Stockholm och 10 maj så fick hon sitt diplom och kan numera titulera sig Diplomerad Sommelier. Läs den fina artikeln som Västerbot
 • Tavel, matvänlig rosé!

  Rosévin är en populär dryck under sommarhalvåret, men det finns en region som har gjort rosévin till sin specialitet: Tavel i Rhône. Tavel är näml...
 • Elevporträtt Henrik Mohlin

  Jag gick kursen digitalt för att ha valmöjligheten att välja när jag kunde studera och vilket studietempo, samt göra provningarna när det passade ...