Elevporträtt Mats Ansell

Varför valde du att gå en sommelierutbildning:

Jag har långt innan min Sommelierutbildning varit intresserad av vin och mat i kombination då jag har jobbat som köksmästare på olika krogar sedan mitten på 90-talet.

2006 blev jag F&B manager på ett Hotell i Tällberg och kända att jag behövde mer och djupare kunskaper i dryckernas värld, började att se mig om efter en utbildning och valet blev Vinkällan som hade en utbildning i Linköping, vilket passade mig eftersom min bror bor där.

Utbildningen startade i en rasande fart, många nya intryck och information. Trots att det var mycket information så var pedagogiken alltid där och utbildarna proffsiga.

Mycket av utbildningen var egen studietid och plugg som underlättades av dom pedagogiska föreläsningarna.

Efter examen 2008 byggdes det vinlistor, mat och dryckespaket osv. Jag tog och blev kontaktad av olika vinagenturer, som jag än i dag har kontakt med. Jag har varit på många sortimentsprovningar och andra evenemang, träffat många vinmakare, vinhusägare, besökt vinerier och provat ca 1500 olika viner/år. Lärt känna andra Sommelierer och vin-intresserade. Har byggt ett hyggligt nätverk genom åren och framförallt lärt mig väldigt mycket.

En kul och hedervärd inbjudan till att få bli dubbad till broder i Brotherhood of Periquita 2010 i Lissabon, och jag åker dit vartannat år när det är Brotherhood ceremoni.

När jag blev utvald som den enda från Sverige 2012 att få gå på 24th. Miguel Torres Wine Course i Villa Franca.

Sedan 2016 driver jag min egna firma Mats Ansell Kock och Sommelier AB som riktar sig till bemanning i kök, vinprovningar och hjälper krogar med mat och vin i kombination, hjälper även vinagenturer att hitta nya kunder.

Går man i funderingar om att bli Sommelier så finns det inget att tveka på! Jag har fått så mycket tillbaka, som sagt träffat många spännande och intressanta personer, vingårdsbesök och fått möjligheten att prova fantastiska viner som jag aldrig skulle fått annars.

Går man i funderingar om att bli Sommelier så finns det inget att tveka på! Jag har fått så mycket tillbaka, som sagt träffat många spännande och intressanta personer, vingårdsbesök och fått möjligheten att prova fantastiska viner som jag aldrig skulle fått annars.