Våra fantastiska föreläsare

Vi är verkligen otroligt stolta över att ha några av nordens absolut främsta lärare på våra kurser! Med olika bakgrunder men med samma brinnande intresse för dryck ger de perfekt fokus och variation till varje kurs. Våra lärare är inte bara experter på sitt ämne, de kan även lära ut sina kunskaper på ett mycket pedagogiskt och lättförståeligt sätt. Vi vet att många av våra elever inte har suttit i skolbänken på ett tag och inte har studievana, därför lägger vi stor vikt vid att pedagogiken har en central roll i vår utbildning. Oavsett förutsättningar vill vi att alla ska kunna lära sig på sina villkor.

Dick Samuelsson

Dick är Vinkällans grundare. Han har jobbat med vin i mer än 35 år och har en bakgrund på Vin & Sprit. Där arbetade han som kemist på deras provningslabb med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning.

På 90-talet utformade han kursplanen för Restaurangakademiens Sommelierutbildning. Idag är Dick Sveriges ledande vinkemist.

Han föreläser gärna inom spritens värld, men även om defekter och vintillverkning..

Maya Samuelsson

Maya, dottern i familjen Samuelsson och en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga Sommelierer tidigare titulerad som Årets kvinnliga Sommelier och Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM de tre senaste åren. Maya håller ofta i våra lektioner som rör Champagne och mousserande viner. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig, hjälper hon nu till att coacha andra som vill tävla.

Erik Plöen Casterud

Erik är Rektor och en av våra huvudlärare. Erik började sin bana inom dryckesbranschen genom att sälja vin över disk på Systembolaget 2006. 2010 blev han certifierad sommelier och jobbade då tillsammans med Jürgen Grossmann på Restaurang GQ, där han hade ansvar för vinbaren. Har jobbat på Vinkällan Dryckesutbildningar sen 2014. Har en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. Erik kan ni stöta på i alla av utbildningens lektioner, men främst under Steg 2 där han gärna föreläser på Från ranka till vin, Övriga Frankrike och Amerika. Hans ledord är logik och är därmed rätt person att fråga om hur det ska användas för att bli en duktig vinprovare.  

Anders Melldén

Anders gick från att arbeta som Sommelier på restaurang till att, runt år 2000, starta eget företag som vinskribent, provningsledare och utbildare på olika restaurangskolor. Han har undervisat från gymnasienivå till vuxna elever, varit gästföreläsare på Grythyttan och föreläst på Vinkällan under flera år. För tidningar som Svenska Dagbladet, Gourmet, Törst och Livets Goda har Anders provat och skrivit om vin sedan 2001, och han har läst journalistik på Poppius journalistskola. Han har släppt två böcker, ”Rosévin – historien, vinerna & maten därtill” samt ”Winesplaining – värt att veta om vin”. Winesplaining är också ett pågående projekt med korta filmer på sociala medier. Anders håller ofta i våra föreläsningar om Italien och Whisky & Cognac.

Béatrice Becher

Béatrice är ordförande i Svenska sommelierföreningen och driver den prisbelönta vinbaren Folii på Södermalm. Hon har varit med i en rad tävlingar och bl.a. vunnit både SM och NM i sommellerie. Utöver detta pratar hon vin tillsammans med Andreas Grube i den populära podden Vinpratarna och föreläser hos oss på Vinkällan. Beatrice är återkommande föreläsare på ämnen om Frankrike och Tyskland och Österrike

Andreas Lindqvist

Andreas driver företaget Aktivitetsteamet som sedan år 2000 genomför äventyrs- och företagsevent i Sverige och resten av världen. Andreas har sedan början på 90-talet haft ett stort och brinnande intresse för mat och dryck. Han har i över 15 års tid hållit dryckesprovningar för grupper på konferenshotell och restauranger. För några år sedan började Andreas föreläsa hos oss på Vinkällan och har även en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. Andreas träffar ni troligtvis under en föreläsning som berör Den nya världen, Tyskland och Österrike samt Starkvin.

Anders Molin

Anders är diplomerad sommelier från Vinkällan och har en examen på WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits (DipWSET) - som är en av världens mest prestigefyllda och avancerade vinutbildningar. Anders är även certified WSET Educator examinerad i London för nivå 1,2 och 3 Awards in wine. Han är specialist inom italienska viner och är examinerad till Italian Wine Scholar (IWS). Han är också Spanish Wine Specialist examinerad på ICEX-CECO, Madrid. Han har inom sitt eget företag arbetat med vinprovningar över tio år, som konsult till olika vinföretag, skrivit vinartiklar och ordnat gruppresor för mat- och vinintresserade till Piemonte i Italien. Där ligger också hans vingård La Casa Vola. Ämnen han gärna föreläser i är Italien, Spanien och Den nya världen.

Mia Buchmann

Mias stora intresse för vin väcktes när familjen köpte en vingård i Ungern för snart 20 år sedan. Mia började i krogbranschen som 17-åring och har även hunnit med att driva inredningsbutik, café, vinimport och vinbar. Med sin ekonom-bakgrund har hon hunnit med ett par år på Svea Ekonomi innan hon pluggade till Sommelier på Vinkällan 2016-17. Hon har examen i WSET level 3 och hon har även examen från Wine Scholar Guild, Washington i French Wine Scholar och nu senast Spanish Wine Scholar. Mia ansvarar för kontoret i Göteborg samt är vår Social Media Manager.
Mia föreläser på Sommelierutbildningen om Iberiska halvön samt Från ranka till vin.

Niklas Löfgren

När Niklas gick vår Sommelierutbildning var han den yngsta eleven på utbildningen. Hans karriär inom restaurangbranschen har sedan dess gått spikrakt uppåt och idag jobbar han som restaurangchef på stjärnkrogen Ekstedt i Stockholm. Niklas föreläser på Sommelierutbildningen om Sommelierens yrkesroll på restaurang.

Åke Nordgren

Åke är VD på Akebono och är en av Europas främsta experter inom området japansk dryck och mat. Han har blivit utnämnd till Sakesamuraj i Japan, vars titel endast 38 utvalda personer i världen har tilldelats. Åke är dessutom domare i IWSC och IWC i London. Sin Sommelierexamen tog Åke här på Vinkällan i Stockholm. Hos oss utbildar han i sake, i kurserna WSET Level 1 & 3 Award in Sake.

Johan Edström

Johan har en bakgrund som Sommelier på Restaurang Lejontornet och som källarmästare på Vinkällaren Grappe. När Svenska Sommelierföreningen bildades var Johan en av grundarna. Han har tidigare även arbetat med PR & Kommunikation på Philipson Söderberg och har deltagit i ett antal internationella Sommeliertävlingar. Han är återkommande föreläsare om Bordeaux & Bourgogne, Övriga Frankrike och Champagne.

Love Åkerberg

Sedan sin sommelierexamen 2016 har Love haft flera olika roller på Vinkällan. Utöver att noggrant välja dryckerna till Vinkällans alla kurser och utbildningar är han idag ansvarig för undervisningsmaterialet, de digitala utbildningarna samt ett viktigt stöd för eleverna. Love följer Sommeliereleverna genom utbildningen och är med de i varje steg av sin utveckling som förläsare i både Steg 1 och 2 har han specialiserat sig i Tyskland, Frankrike, Österrike och starkvin. Utöver det stora vinintresset är Love en duktig matlagare. Det gastronomiska intresset har han utvecklat sedan ung ålder och innan Vinkällan har han arbetat med mat och råvaror av högsta kvalitet. Något som tydligt lyser igenom om man någon gång fått chansen att smaka hans goda mat!