Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.
SOMMELIER STEG 1
Fristående grundläggande vin- oich dryckesutbildning som pågår 16 veckor, vid 8 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 60 timmar men innebär ytterligare självstudier.
Steg 1 av sommelierutbildningen avslutas med ett skriftligt prov, vid avklarad skrivning får du ett intyg på dina nyvunna kunskaper.
Utbildning på avancerad nivå efter steg 1 och pågår ungefär 30 veckor, vid 13 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 100 timmar men innebär ytterligare självstudier.
Steg 2 av sommelierutbildningen avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier. Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.
Vinkällan är en skola för alla. Vårt motto är riktigt bra pedagogik och en familjär känsla där alla trivs. En roligare skola med andra ord, utan att på något sätt tumma på kraven på en riktigt bra och gedigen utbildning.
Vi riktar oss också mot dig som är intresserad av vin på hög nivå. Utbildningen passar dig som vill få en djup förståelse för vinet, lära dig verktygen som gör dig till en bättre sensorisk vinprovare och kunskapen att analysera vin utifrån stil och kvalitet.
Vi är Nordens största sommelierutbildning och har utbildat 3500 sommelierer sedan 1996. Med vår långa historia och vår erfarenhet vill vi ge dig en genomarbetad och pedagogisk utbildning med några av Sveriges vassaste föreläsare.
Under ett års studier, med föreläsningstillfälle varannan vecka, genomför du de moment och närvarar på de föreläsningar som sedan ska ligga till grund för att kunna ta din examen. Kontakta oss gärna om du behöver guidning av vilken utbildning som skulle passa just dig.
Välkommen att börja din resa till Sommelier hos oss!
Första dagen på Steg 2 handlar om hur vin blir till, från vingård till buteljering. Vi går igenom de faktorer som spelar roll för hur slutprodukten kommer att yttra sig, i form av klimat, odlingstekniker och filosofier. Vi går vidare till tillverkningen i vineriet och tills att det ställs på hyllan för försäljning eller serveras till en gäst på restaurang. Efter dagen förväntas ni ha en förståelse för alla led där det finns en möjlighet för en vinmakare att kunna arbeta med kvalitet – om det så gäller val av tekniker, typ av fat eller renhet i vineriet för att undvika att eventuella defekter uppkommer.
Konventionell, ekologisk, biodynamisk och regenerativ vinodling
Traditionell, modern och post-modern vintillverkning
Kvalitet & stil
Två av de viktigaste vinregionerna i världen, vilket också är anledningen till att dessa två behandlas separat under Sommelierutbildningen. Det vi fokuserar på, som är gemensamt i båda områdena, är vilket klimat som påverkar dom, de viktigaste områdena och vilka druvor som odlas i vilka områden.
Hur klassificeras vinerna? Med det som utgångspunkt får vi förståelse för ord som ursprung, terroir och premier cru/grand cru.
Frankrike är ett stort, viktigt och komplext vinland. Vi fortsätter vidare till flera kända vinregioner där vi går igenom skillnader i druvor, stil och kvalitet.
Italien är ett väldigt fragmenterat vinland, med stor variation mellan regioner och stark lokalpatriotism. Vi lägger fokus på de regioner som har flest DOCG eller har vinstilar som blivit viktiga ur både globalt och lokalt perspektiv. Vilka druvsorter som används och eventuella vintillverkningsmetoder.
Lagring har en central roll i vintillverkningen i stora delar av Spanien, framför allt i Rioja. Ett sätt som tydligt hjälper en att förstå var druvor planteras och var stilar har uppkommit är att lära sig klimatet, bergens påverkan och var nederbörden främst hamnar. Spanien är ett klassiskt traditionellt vinland som ger en inblick om traditionell vintillverkning och stil.
Delskrivning 1
Hemuppgift Mat & vin i kombination
Lektionen Amerika rör tre stora vinländer – USA, Argentina och Chile, där USA är det mest kända och det vinland i nya världen som producerar några av de dyraste och mest eftertraktade vinerna. Eftersom vinlagstiftningen i regel inte är lika utvecklad som i Europa får man förlita sig mer på de förutsättningar som varje område och land har för att förstå druvor, stilar och den tillverkning som dominerar. Varje lands marknad spelar in men också storleken på exporten för att förstå vad för typ av vin som är vanligast. Historien och kopplingen till europeiska länder kan också spela in på druvvalet, samt ekonomin för utvecklingen av vinnäringen.
Denna lektion berör flera länder på olika kontinenter med olika lång historia av vintillverkning och odling. Vi går igenom vinvärldens modernisering och tittar på dessa länders bidrag till att dagens vinproduktion ser ut som idag. Vi fortsätter med att sätta länder i en kontext av klimat och förutsättningar för att förstå vilka vinstilar vi möter här.
Tyskland och Österrike anses som två av de främsta länderna i världen när det kommer till vitt vin. Anledningarna är många men här går vi igenom förutsättningarna för dom båda och hur det kommer sig att deras vinlagstiftningar ser ut som den gör. Vi tittar också på vilka olika sätt det finns att bevara, tillföra eller förädla olika söthetsgrader i vin.
Delskrivning 2
Hemuppgift Mat & vin i kombination 2
För att förstå starkvin och de olika stilarna som finns inom dryckeskategorin behöver man främst lära sig om de olika tillverkningssätten och vad som karaktäriserar dom. Under den här lektionen kommer vi fokusera för det mesta på portvin, sherry och madeira. De är starkvinets tre största stilar som tillverkas på tre olika sätt som inspirerat fler världen över. Här är ofta druvsorterna också sekundära i förståelsen vilket på nytt visar på att tillverkningen kommer ha en tydlig påverkan på resultatet.
Att vara en sommelier är en yrkestitel vilket innebär att den kunskap man har också ska appliceras i verkliga situationer. Förutom att man genom en sommeliertitel visar på att man har en hög kunskap om vin, ska man också ha förutsättningar för att kunna axla rollen som sommelier på restaurang. Under denna dag förväntas man lära sig de praktiska moment som en sommelier ska kunna i sin roll.
Under den här lektionen går vi igenom hur destilleringsprocessen går till och vilka sprityper som anses vara dom vanligaste. Här förväntas man få en övergripande bild och förståelse för råvaror, tillverkning, förädling och karaktäristik.
Mousserande viner är en kategori av vin som har en tydlig särställning i både pris och marknadsföring, speciellt när det kommer till området champagne. Många viner görs i svalare områden på relativt neutrala basviner som sen genomgår en lång tillverkningsprocess och lagring, det som sen kommer ge dess speciella karaktär. Speciellt här är det viktigt att förstå alla steg i tillverkningen och vad alla begrepp betyder på etiketten – om det nu gäller söthetsgrader, val av druvor, tillverkningssätt, stil eller om det är en négociant eller odlare.
Dagen avslutas med en ost & dryckesprovning.
Steg 2 avslutas med en examination i teori, praktik och mat & vin i kombination.
Det här är de vanligaste frågorna sommeliererna får
Häng med på TV4-Nyhetsmorgon när Dick & Maya Samuelsson svarar på dom vanligaste frågorna en sommelier får. Se frågor & svar nedan
Sulfit är ett annat namn för svavel. Det kan brytas ned i tre olika former. En av formerna bekämpar oxidationsprocessen och gör då att vinet behåller sin vackra färg. Den andra hindrar bakterier för att leva och den tredje binder illaluktande ämnen. Det finns alltså vissa bakterier som gör att histaminhalten ökar vilket kan orsaka allergiliknande reaktioner vid konsumtion av vin. Se videoklippet för att få fram hela svaret.
Luften ger en reaktion på det vita vinet och gör att aromer kommer fram. Därför luftar vi gärna vinet. Gamla viner dekanterar vi försiktigt.
Oavsett om det är rött eller vitt så ställ in vinet i kylen för att bakterier förökas inte när det är för kallt. Samtidigt ska vinet förslutas och undvik en ljuskälla. Då håller vinet i c:a tre veckor.
VÅR PEDAGOGIK
Sommelierutbildningen följer en utbildningstrappa som hjälper dig att ta till dig den kunskap du förväntas få vid rätt tillfälle under utbildningens gång. Du studerar proaktivt och får ett grundläggande förberedande material inför första lektionstillfället så att du och dina klasskamrater tillsammans med föreläsaren kan föra ett större resonemang och väva in det teoretiska materialet i en större kontext.
Vinprovningarna är grunden till förståelsen för vinet och det är där du finner facit. För en varierande studiemiljö varvar vi föreläsning med grupparbeten, diskussioner samt praktiska moment.
Vi tror också på elevens aktiva roll i inlärningen och kommer uppmuntra till detta under utbildningens gång, både under föreläsning- och vinprovningsmoment.
Vi har vävt in det digitala lärandet i utbildningen för att möjliggöra studier under dygnets alla timmar och har medvetet valt att varva utbildningens tyngre delar med lättare för att fördela studietiden jämnt över utbildningens gång. Vårt digitala verktyg ger oss också möjlighet att plocka ut väsentliga delar och ger oss möjlighet att prioritera rätt under våra föreläsningsdagar.
Anmälan
Hör av dig till oss för att göra en intresseanmälan. Vi ser till att ge dig all information du behöver innan du skriver upp dig på Sommelierutbildningen.
Du kan till och med preliminärt boka en plats utan kostnad!
Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för att möjliggöra att ta kursen samtidigt som man har ett arbete. Det innebär att det ingår en hel del självstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09:30 och slutar 17:00.
Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.
Två utökade vinprovningar med fokus på provningsmetodiken hålls under dagen, en i samband med lunchen vilket har som syfte att öva på mat & vin i kombination.
Utöver det provar ni även viner under den teoretiska föreläsningen för att visa på druvor och stilar.
Vi skriver vårt egna material (på svenska & engelska) vilket gör att vi har att uppdatera materialet när något ändras i vinets värld.
Utöver det så får du tillgång till vår digitala portal. Här hittar du materialet i digital form där vi lagt in bilder, etiketter, kartor, lärarledda videos samt quizar som ska underlätta dina studier.
Utöver pärmmaterialet samt den digitala portalen så kommer du att få ett druvkompendium i steg 1 där vi täcker dom viktigaste druvsorterna att känna till. I steg 2 så får du ett utökat kartkompendium där vi kommer att lägga större fokus på vinstil & kvalitet.
Följ oss gärna på våra sociala medier där vi bjuder på en del av våra kunskaper!
Använd vänster-/högerpil för att navigera i bildspelet eller svep åt vänster/höger om du använder en mobil enhet
Vid val av sökresultat uppdateras sidan.
Tryck på mellanslagstangenten och piltangenterna för att göra ett val.