Sommelierutbildningen

Vi är en av nordens absolut vassaste och bästa Sommelierutbildning som går i två olika steg.

Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.

Vinkällan Dryckesutbildningar
En av nordens största sommelierutbildningar

Vinkällan är en skola för alla. Vårt motto är riktigt bra pedagogik och en familjär känsla där alla trivs. En roligare skola med andra ord, utan att på något sätt tumma på kraven på en riktigt bra och gedigen utbildning. Vi vill att våra elever ska se fram emot varje lektion och längta tillbaka till oss, även efter att de har avslutat sin Sommelierutbildning. Vinkällan är inte bara ett familjeföretag, vi är även ett företag som förmedlar familjekänsla och vi vill att alla som studerar hos oss ska känna sig som en del av Vinkällanfamiljen.

Sommelierutbildningen är uppdelad i Steg 1 och Steg 2 där vi går igenom alla vinproducerande länder och regioner på en avancerad nivå. Varje kursdag innehåller dessutom vinprovningar där vi övar på att beskriva vin. Efter avklarad examination får du titeln Sommelier att bära med stolthet, samt diplom, pin och ett förkläde med ditt namn på.

Efter din Sommelierutbildning erbjuder vi självklart massor av vidareutbildningar för att du ska kunna hålla din kunskap på topp. Ett bra tips är till exempel vår Recap kurs där våra elever kan träna på provningsmetodiken eller bara fräscha upp sina kunskaper om ett specifikt område.

Välkommen att börja din resa till Sommelier hos oss!

Kommande starter

Steg 1

Stockholm 16 augusti (måndagar)
Malmö 23 augusti (måndagar)
Göteborg 4 oktober (måndagar)
Stockholm 24 oktober (söndagar)

Steg 2

Stockholm 31 oktober (söndagar)
Stockholm 6 december (måndagar)
Malmö 13 december (måndagar)

Sommelierutbildning
Steg 1 

Under Steg 1 får du grundläggande kunskaper om vin, spritdrycker och öl.

Utbildningen pågår 16 veckor, vid 8 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. I utbildningen ingår frukost, lunch och fika på kursdagarna samt alla drycker vi provar. Du får en pärm med studiematerial, ett druvkompendium, åhörarkopior på föreläsningarnas presentationer, en pin och intyg efter avslutad kurs och godkänt examensprov.

Vid frånvaro har du möjlighet att ta igen din lektion vid ett senare tillfälle. Lärarledd utbildningstid är ca 60 timmar.

Under Covid-19 perioden har vi spelat in våra lektioner digitalt och haft våra praktiska moment (vinprovningarna) på plats i våra lokaler. Detta är en tillfällig lösning för att följa folkhälsomyndighetens direktiv för högskola och universitet.

Inga förkunskaper krävs.

Innehåll
 • Baskunskaper om vin och världens viktigaste vindistrikt, druvsorter, typer, stilar och olika länders vinlagar
 • Vinprovning – hur man bedömer och beskriver vin
 • Grundsmakernas samspel i dryck och mat
 • Hur man bestämmer rätt dryck till maten
 • Baskunskaper om de större spritdryckerna och de olika öltyperna 

Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.

Sommelierutbildning
Steg 2

Går du vidare med Steg 2 kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med ytterligare ett antal viktiga områden, och bygger på kunskaperna inom de ämnen som du läste under Steg 1. Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Vid frånvaro har du möjlighet att ta igen din lektion vid ett senare tillfälle.

Under Covid-19 perioden har vi spelat in våra lektioner digitalt och haft våra praktiska moment (vinprovningarna) på plats i våra lokaler. Detta är en tillfällig lösning för att följa folkhälsomyndighetens direktiv för högskola och universitet.

Förkunskaper rekommenderas.

Innehåll
 • Fördjupning av kunskaperna inom viktiga områden som Champagne, Bordeaux, Bourgogne, söta viner, Cognac och whisky
 • De viktigaste vindistriken, druvsorterna, typer, stilar och lagar
 • Att bedöma och beskriva vin, samt samspelet mellan vin och mat
 • De större spritdryckerna och sött vin
 • Defekter hos vin
 • Komposition av vinlistor
 • Sommelierens roll på restaurang
 • Lagar avseende alkoholhantering på restauranger 

Steg 2 avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier.

Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.

Nyfiken på vårt kursupplägg? 

Steg 1

Steg 2

Vad kostar det?

Kostnaden för de olika stegen är:

Steg 1: 25 500:- exklusive moms
Steg 2: 37 500:- exklusive moms

Vid anmälan till båda kurserna samtidigt ges rabatterat pris: 55 900:- exklusive moms. Självklart går det utmärkt att delbetala om du inte vill betala hela kursavgiften på en gång. 

Kursdagar på Vinkällan

Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för hemstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09.30/10.00 och slutar 17.00/17.30. Två dryckesprovningar hålls varje kursdag, varav en i anslutning till lunchmåltiden – som självklart är anpassad till dagens tema.

Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.

Block

"Med tanke på mitt krävande jobb och ständigt fullproppade schema med oregelbundna tider och resor, så är det ovärderligt att kunna ta igen missade kursdagar och vara flexibel. Vinkällan hjälper mig att pussla ihop mitt schema så att jag kan pendla mellan olika städer, vilket gör att jag får chansen att genomföra hela utbildningen utan problem. Vinkällan står för något som jag ibland kan sakna i vinvärlden, den familjära känslan samt att deras pedagogik är långtifrån högtravande och enligt mig väldigt givande.

Petter "P-Lex" Askergren
Artist, författare, krögare

Block

"Vinkällans utbildning är otroligt bra, jag uppskattar särskilt att resan inte tar slut när vi tar examen. Kontinuerligt får man information om Vinkällan och vinvärlden, och erbjudanden om fortsättningskurser. Gemenskapen i Facebookgrupper är härlig. Det är suveränt att ha kontakt även efter utbildningen.

Ousainou "Osse" Mbye
Sommelier och hovmästare, Göteborgsoperan

Block

"En bra utbildning med bra utbildningsmaterial som arbetats fram under många år. Dessutom får familjen Samuelssons engagemang en att törsta efter mer… Dick Samuelssons kemisynsätt på det hela ger en kul och intressant infallsvinkel.

Jimmy Örnewald
Sommelier, Grand Cafe i Oslo

Block

"För mig var Vinkällan ett självklart val. Deras seriösa men avslappnande sätt att hålla föreläsningar och vägleda sina elever känns modernt och aktuellt. Med ständigt uppdaterat kursmatrial får man alltid aktuella uppgifter och lära sig att hänga med i svängarna i vinvärlden.

Niklas Löfgren
Restaurangchef, Ekstedt

Block

"För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje.

Anna Henningsson
Sommelier och vinkonsult