Kombinera en digital steg 1 med steg 2för 44 900 exkl. moms
Börja studera hemifrån från och med idag! Så fort du utför köpet så får du en inbjudan till vår portal och så är det bara att starta igång.
Utbildningen är helt digital och görs på distans och du väljer själv din egen studietakt. Kursen innehåller kortare filmer inom varje kapitel, textmaterial, bilder och quiz.
Lärarlett material i form av inspelade videos är ca 5 timmar.
Plattformen för utbildningen är mobilanpassad och i den kan du chatta med andra som också går utbildningen.
Du har tillgång till utbildningen 6 månader från det att du startar den.
Efter erlagt godkänt prov får du en pin och ett intyg som bevis på din nya kunskap. Du kan sedan välja att läsa vidare till sommelier (steg 2) på någon av Vinkällans studieorter.
Priset inkluderar ej viner som du behöver prova under din utbildning. Kostnad för dessa tillkommer (3000-6000kr), beroende på vinval.
Vinkällan Dryckesutbildningar Nordens största sommelierutbildning
Välkommen till Vinkällanfamiljen!
Vinkällan är en skola för alla. Vårt motto är riktigt bra pedagogik och en familjär känsla där alla trivs. En roligare skola med andra ord, utan att på något sätt tumma på kraven på en riktigt bra och gedigen utbildning.
Hos oss hittar du Sveriges bästa kurser inom vin och dryck.
Vinkällan är Nordens största sommelierskola och finns på plats i flera olika städer i både Sverige och Danmark. Vi erbjuder allt ifrån grundkurser i vin till fullständig Sommelierutbildning och avancerade kurser med ett internationellt perspektiv.
Oavsett om du är en nyfiken vinälskare eller har ambitioner att tävla inom mat och dryck så har vi kurserna för dig.
Sommelierutbildningen är uppdelad i Steg 1 och Steg 2. I steg 1 lägger vi grunden och i steg 2 fördjupar vi oss i vinets och dryckens värld.
Under utbildningen går vi igenom de största och viktigaste vinproducerande länder och regioner på en avancerad nivå. Varje kursdag innehåller flera vinprovningar där vi övar på att beskriva vin och du lär dig att bli en duktig provare.
Efter avklarad examination får du titeln Sommelier att bära med stolthet, samt diplom, pin och ett förkläde med ditt namn på.
Utbildningen är godkänd av Svenska Sommelierföreningen och därmed den Internationella Sommelierföreningen ASI.
Kontakta oss gärna om du behöver guidning av vilken utbildning som skulle passa just dig.
Välkommen att börja din resa till Sommelier hos oss!
Anmälan
Hör av dig till oss för att göra en intresseanmälan. Vi ser till att ge dig all information du behöver innan du skriver upp dig på Sommelierutbildningen.
Du kan till och med preliminärt boka en plats utan kostnad!
Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för att möjliggöra att ta kursen samtidigt som man har ett arbete. Det innebär att det ingår en hel del självstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09:30 och slutar 17:00.
Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.
Två utökade vinprovningar med fokus på provnings metodiken hålls under dagen, en i samband med lunchen vilket ger ett bra tillfälle på att öva på mat & vin i kombination.
Utöver det provar ni även viner under den teoretiska föreläsningen för att visa på druvor och stilar.
Vi skriver vårt egna material (på svenska) vilket gör att vi kan uppdatera materialet hela tiden då vin världen förändras konstant.
Utöver det så får du tillgång till vår digitala portal. Här hittar du materialet i digital form där vi lagt in bilder, etiketter, kartor, videos samt quizar som ska underlätta dina studier.
Utöver pärm materialet samt digitala portalen så kommer du att få ett druvkompendium i steg 1 där vi täcker dom viktigaste druvsorten att känna till. I steg 2 så får du ett utökat kartkompendium där vi kommer att lägga större fokus på vinstil & kvalitet. Följ oss gärna på våra sociala medier där vi bjuder på en del av våra kunskaper!
Det här är de vanligaste frågorna sommeliererna får
Häng med på TV4-Nyhetsmorgon när Dick & Maya Samuelsson svarar på dom vanligaste frågorna en sommelier får. Se frågor & svar nedan
Sulfit är ett annat namn för svavel. Det kan brytas ned i tre olika former. En av formerna bekämpar oxidationsprocessen och gör då att vinet behåller sin vackra färg. Den andra hindrar bakterier för att leva och den tredje binder illaluktande ämnen. Det finns alltså vissa bakterier som gör att histaminhalten ökar vilket kan orsaka allergiliknande reaktioner vid konsumtion av vin. Se videoklippet för att få fram hela svaret.
Luften ger en reaktion på det vita vinet och gör att aromer kommer fram. Därför luftar vi gärna vinet. Gamla viner dekanterar vi försiktigt.
Oavsett om det är rött eller vitt så ställ in vinet i kylen för att bakterier förökas inte när det är för kallt. Samtidigt ska vinet förslutas och undvik en ljuskälla. Då håller vinet i c:a tre veckor.
Steg 1 av Sommelierutbildningen
Steg 1 är den första grundläggande delen av vår sommelierutbildning för vin & drycker på avancerad nivå.
Här läggs grunden för vinets historia, tillverkning & stilar, sprit & öl. Du kommer också lära dig en internationellt gångbar provningsmetodik som sommelierer använder världen över.
Var inte orolig, inga förkunskaper krävs, kunskapen får du under kursens gång!
Utbildningen pågår 16 veckor, vid 8 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 60 timmar men innebär ytterligare självstudier. I utbildningen ingår frukost, lunch och fika på kursdagarna samt alla drycker vi provar. Du får en pärm med studiematerial, ett druvkompendium och ett utarbetat digitalt material som du har tillgång till när som helst på dygnet och var som helst då du enkelt kan koppla upp dig på din dator, surf platta eller mobil.
Eftersom vi finns på flera orter har man möjlighet att ta igen en missad lektion vid ett senare tillfälle.
Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov, vid avklarad skrivning får du ett intyg på dina nyvunna kunskaper samt en silvernål. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.
Denna kurs finns även att välja som helt digital.
Steg 2 av Sommelierutbildningen
I Steg 2 av Sommelierutbildningen kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med fördjupning av klassiska vindistrikt men även nya områden, följer den röda tråden från vinodlarens till sommelierens roll och hur man lyckas med kombinationen av mat & vin.
Provningsmetodiken utökas till en ytterligare avancerad nivå och vi ger dig verktygen att analysera viner utifrån kvalitet, mognadsfas och lagringpotential. Vi lämnar fokuset på druvor allt mer och bedömer vinets ursprungstypiskhet & stil.
Utbildningen pågår ungefär 30 veckor, vid 13 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 100 timmar men innebär ytterligare självstudier. I utbildningen ingår frukost, lunch och fika på kursdagarna samt alla drycker vi provar. Du får en pärm med studiematerial, kartkompendium samt en inbjudan till den digitala portalen.
Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.
Eftersom vi finns på flera orter har man möjlighet att ta igen en missad lektion vid ett senare tillfälle.
Steg 2 avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier. Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.
Steg 1
Allmän introduktion till alkoholdrycker
Genomgång av de faktorer som ger vinet dess karaktär
Genomgång av de olika vintypernas framställning
Introduktion till de olika druvsorternas karaktärer
Hur man bedömer och beskriver vin
Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Övergripande koll på vinmakning i Frankrikes viktigaste distrikt
Vinlagar i Europa
I vinet: Syra & strävhet
Champagne och mousserande vin
Champagne och mousserande vin
Övergripande kunskap om Champagne, Crémant, Cava, Franciacorta, Prosecco, Asti och mousserande från Nya Världen
Genomgång av mat och vin i kombination
I vinet: Doftintensitet
Italien, Grekland och Ungern: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Italiens viktigaste områden och tillverkningsmetoder
Skillande mellan Amarone, Ripasso och Recioto
Grekland och Ungerns viktigaste områden och tillverkningsmetoder
I vinet: Alkohol
Grundsmak under kurstillfället: Sälta
Spanien & Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
I vinet: Karaktär & beskrivning
Grundsmak under kurstillfället: Beska
Nya Världen: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Genomgång av Nya Världens viktigaste länder: USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien
I vinet: Fyllighet & smakintensitet
Grundsmak under kurstillfället: Umami
Tyskland & Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Övergripande kunskap och Tyskland och Österrike, dess viner och prädikatsystemet
Öl: framställning, de vanligaste öltyperna, och de viktigaste länderna
Hur man provar och bedömer öl
I Vinet: Torrhet
Grundsmak under kurstillfället: Sötma
Sprit: framställning, olika sprittypers historia, råvaror, karaktär och användningsområde
Genomgång av olika spritstilar med provning
Genomgång av olika sätt att destillera
Hur man provar sprit
Grundsmak under kurstillfället: Syra
Steg 2
Vad innehåller vin
Från ranka till vin: vinodling, vintillverkning
Vad innehåller vin?
Beskärningsmetoder och vingårdssjukdomar
Ekologiskt och Biodynamiskt vin
I vinet: Renhet, eftersmak & kvalitet samt primära, sekundära & tertiära aromer
Djupdykning i Bordeaux och Bourgogne: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Vinlagar och klasificeringar
Second wines
Stora slott och kända Grand Cru-områden
Övriga Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Genomgång av alla Frankrikes områden förutom Bordeaux, Bourgogne och Champagne som har egna dagar
Mindre kända områden som bland annat Savoie och Korsika samt dess vinstilar
I vinet: Terroir & mineralitet
Djupdykning i Italien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Viktiga Italienska druvsorter
Super Tuscan-viner
I vinet: Druva & ursprung
Djupdykning i Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Viktiga regioner samt genomgång av de mindre känsa områdena samt dess viner
I vinet: Fat
Djupdykning i Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Starkvin: tillverkning av Sherry, Portvin och Madeira
Kort genomgång av mindre kända starkviner
Djupdykning i USA, Chile & Argentina
Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning
Djupdykning i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika
Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning
Djupdykning i Tyskland och Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Söta viner: genomgång av klassiska söta viner
Tillverkning av sött vin
Djupdykning i Whisky och Cognac: tillverkning, lagar och stilar
Skillanden mellan Whisky och Whiskey
Kort genomgång av likörer
I vinet: Mognad
Sommelieryrket på restaurang
Hur man bygger en vinlista
Dekantering och champagneservering
Glas och serveringstemperaturer
Mat och vin i kombination
Att tävla i sommellerie
Defekter i vin
Djupdykning i Champagne och andra mousserande viner
Geografi och klimat i Champagne
Prestigechampagner
Övningsexamination blindprovning
Ost: tillverkning och osttyper
Ost och dryck i kombination
Skriftlig examination
Skriftlig examination i mat och vin i kombination
Blindprovning
Använd vänster-/högerpil för att navigera i bildspelet eller svep åt vänster/höger om du använder en mobil enhet
Vid val av sökresultat uppdateras sidan.
Tryck på mellanslagstangenten och piltangenterna för att göra ett val.