Sommelierutbildningen

Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.

Vinkällan Dryckesutbildningar
Nordens största sommelierutbildning

Vinkällan är en skola för alla. Vårt motto är riktigt bra pedagogik och en familjär känsla där alla trivs. En roligare skola med andra ord, utan att på något sätt tumma på kraven på en riktigt bra och gedigen utbildning. Vi vill att våra elever ska se fram emot varje lektion och längta tillbaka till oss, även efter att de har avslutat sin Sommelierutbildning. Vinkällan är inte bara ett familjeföretag, vi är även ett företag som förmedlar familjekänsla och vi vill att alla som studerar hos oss ska känna sig som en del av Vinkällanfamiljen, en familj som består av några av Sveriges och Danmarks mest framstående sommelierer! Sommelierutbildningen är uppdelad i Steg 1 och Steg 2 där vi går igenom alla vinproducerande länder och regioner på en avancerad nivå. Varje kursdag innehåller dessutom vinprovningar där vi övar på att beskriva vin. Efter avklarad examination får du titeln Sommelier att bära med stolthet, samt diplom, pin och ett förkläde med ditt namn på. Utbildningen är godkänd av Svenska Sommelierföreningen och därmed den internationella sommelierföreningen ASI.

Efter din Sommelierutbildning erbjuder vi självklart massor av vidareutbildningar för att du ska kunna hålla din kunskap på topp. Vi erbjuder utbildningar med spetskunskap för importörer, utbildningar för sommelierer som vill jobba utomlands och kurser inriktade mot retail och detaljhandel. Kontakta oss gärna om du behöver guidning av vilken utbildning som skulle passa just dig. Välkommen att börja din resa till Sommelier hos oss!

Kommande starter

Steg 1

Stockholm 16 augusti (måndagar)
Malmö 13 september (måndagar)
Göteborg 4 oktober (måndagar)
Stockholm 24 oktober (söndagar)
Stockholm 15 november (måndagar)

Steg 2

Stockolm 16 oktober (lördagar)
Stockholm 31 oktober (söndagar)
Stockholm 6 december (måndagar)
Malmö VT22 (måndagar)

Sommelierutbildning
Steg 1 

Steg 1 är den första grundläggande delen av vår sommelierutbildning för vin & drycker på avancerad nivå. Här läggs grunden för vinets historia, tillverkning & stilar, sprit & öl. Du kommer också lära dig en internationellt gångbar provningsmetodik som sommelierer använder världen över. Var inte orolig, inga förkunskaper krävs, kunskapen får du under kursens gång!

Utbildningen pågår 16 veckor, vid 8 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 60 timmar men innebär ytterligare självstudier. I utbildningen ingår frukost, lunch och fika på kursdagarna samt alla drycker vi provar. Du får en pärm med studiematerial och ett utarbetat digitalt material som du har tillgängligt 24h inkluderat kortare pedagogiska filmer. Du får även ta del av föreläsningarnas presentationer. Eftersom vi finns på flera orter har man möjlighet att ta igen en missad lektion vid ett senare tillfälle.

Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov, vid avklarad skrivning får du ett intyg på dina nyvunna kunskaper samt en silvernål. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.

Denna kurs finns även att välja som helt digital.

Sommelierutbildning
Steg 2

När du väljer att gå vidare till Steg 2 av Sommelierutbildningen kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med fördjupning av klassiska vindistrikt men även nya områden, följer den röda tråden från vinodlarens till sommelierens roll och hur man lyckas med kombinationen av mat & vin. Provningsmetodiken utökas till en ytterligare avancerad nivå och vi ger dig verktygen att analysera viner utifrån kvalitet, mognadsfas och lagringpotential. Vi lämnar fokuset på druvor allt mer och bedömer vinets ursprungstypiskhet & stil.

Utbildningen pågår ungefär 30 veckor, vid 13 kurstillfällen på någon av Vinkällans studieorter. Lärarledd utbildningstid är ca 100 timmar men innebär ytterligare självstudier. I utbildningen ingår frukost, lunch och fika på kursdagarna samt alla drycker vi provar. Du får en pärm med studiematerial, druvkompendium, kartkompendium samt föreläsningarnas presentationer.

Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Eftersom vi finns på flera orter har man möjlighet att ta igen en missad lektion vid ett senare tillfälle.

Steg 2 avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier. Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.


Vad kostar det?

Kostnaden för de olika stegen är:

Steg 1: 25 500:- exklusive moms
Steg 2: 37 500:- exklusive moms

Vid anmälan till båda kurserna samtidigt ges rabatterat pris: 55 900:- exklusive moms. Självklart går det utmärkt att delbetala om du inte vill betala hela kursavgiften på en gång. 

Kursdagar på Vinkällan

Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för att möjliggöra att ta kursen samtidigt som man har ett arbete. Det innebär att det ingår en hel del självstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09.30/10.00 och slutar 17.00/17.30.

Två utökade vinprovningar med fokus på provningsmetodiken hålls under dagen, en i samband med lunchen vilket ger ett bra tillfälle på att öva på mat & vin i kombination. Utöver det provar ni även viner under den teoretiska föreläsningen för att visa på druvor och stilar.

Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.

Nyfiken på vårt kursupplägg? 

Steg 1

Steg 2

Block

"Med tanke på mitt krävande jobb och ständigt fullproppade schema med oregelbundna tider och resor, så är det ovärderligt att kunna ta igen missade kursdagar och vara flexibel. Vinkällan hjälper mig att pussla ihop mitt schema så att jag kan pendla mellan olika städer, vilket gör att jag får chansen att genomföra hela utbildningen utan problem. Vinkällan står för något som jag ibland kan sakna i vinvärlden, den familjära känslan samt att deras pedagogik är långtifrån högtravande och enligt mig väldigt givande.

Petter "P-Lex" Askergren
Artist, författare, krögare

Block

"Vinkällans utbildning är otroligt bra, jag uppskattar särskilt att resan inte tar slut när vi tar examen. Kontinuerligt får man information om Vinkällan och vinvärlden, och erbjudanden om fortsättningskurser. Gemenskapen i Facebookgrupper är härlig. Det är suveränt att ha kontakt även efter utbildningen.

Ousainou "Osse" Mbye
Sommelier och hovmästare, Göteborgsoperan

Block

"En bra utbildning med bra utbildningsmaterial som arbetats fram under många år. Dessutom får familjen Samuelssons engagemang en att törsta efter mer… Dick Samuelssons kemisynsätt på det hela ger en kul och intressant infallsvinkel.

Jimmy Örnewald
Sommelier, Grand Cafe i Oslo

Block

"För mig var Vinkällan ett självklart val. Deras seriösa men avslappnande sätt att hålla föreläsningar och vägleda sina elever känns modernt och aktuellt. Med ständigt uppdaterat kursmatrial får man alltid aktuella uppgifter och lära sig att hänga med i svängarna i vinvärlden.

Niklas Löfgren
Restaurangchef, Ekstedt

Block

"För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje.

Anna Henningsson
Sommelier och vinkonsult