Vinkällanfamiljen
Kärnan i Vinkällanfamiljen består av familjen Samuelsson, men innefattar numera även Vinkällans personal och framförallt alla våra elever. I familjen Samuelsson ingår Dick, Britta, Maya och Filip. Dick och Britta startade Vinkällan 1996 och Maya och Filip blev senare delägare. Tillsammans med alla medarbetare har familjen drivit Vinkällan till Nordens största utbildare av Sommelierer. Dessutom satsar Vinkällan på att nå ut även utanför Nordens gränser med Scandinavian Wine Academy.

Anneli Nicholson
VD
Anneli Nicholson är Vinkällans VD. Efter 20 år som chef och ledare inom IT och teknik vågade Anneli Nicholson ta klivet fullt ut in i vinvärlden till Vinkällan. Anneli fick upp sitt intresse för vin 2005, då hon bodde i Australien och insåg att vinvärlden var så mycket större (och bättre) än systembolagets sortiment. Därför köpte Anneli och hennes make ett importföretag som de drev vid sidan om sina yrken inom IT under 3 år. Anneli brinner för ett gott ledarskap och hon har en stark tro på att alla människor kan och vill utvecklas. År 2020 tog hon sin sommelierexamen på Vinkällan. På fritiden tränar hon yoga, promenerar med hunden, plockar svamp och reser.

Erik Plöen Casterud
Rektor
Erik är Rektor och en av våra huvudlärare. Erik började sin bana inom dryckesbranschen genom att sälja vin över disk på Systembolaget 2006. 2010 blev han certifierad sommelier och jobbade då tillsammans med Jürgen Grossmann på Restaurang GQ, där han hade ansvar för vinbaren. Har jobbat på Vinkällan Dryckesutbildningar sen 2014.
Har en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits.

Love Åkerberg
Föreläsare & Vinansvarig
Sedan sin sommelierexamen 2016 har Love haft flera olika roller på Vinkällan. Utöver att noggrant välja dryckerna till Vinkällans alla kurser och utbildningar är han idag ansvarig för undervisningsmaterialet, de digitala utbildningarna samt ett viktigt stöd för eleverna. Love följer Sommeliereleverna genom utbildningen och är med de i varje steg av sin utveckling som förläsare i både Steg 1 och 2 har han specialiserat sig i Tyskland, Frankrike, Österrike och starkvin. Utöver det stora vinintresset är Love en duktig matlagare. Det gastronomiska intresset har han utvecklat sedan ung ålder och innan Vinkällan har han arbetat med mat och råvaror av högsta kvalitet. Något som tydligt lyser igenom om man någon gång fått chansen att smaka hans goda mat!

Mia Buchmann
Kursplanering & administration
Mias stora intresse för vin väcktes när familjen köpte en vingård i Ungern för snart 20 år sedan. Mia började i krogbranschen som 17-åring och har även hunnit med att driva inredningsbutik, café, vinimport och vinbar. Med sin ekonom-bakgrund har hon hunnit med ett par år på Svea Ekonomi innan hon pluggade till Sommelier på Vinkällan 2016-17. Hon har examen i WSET level 3 och hon har även examen från Wine Scholar Guild, Washington i French Wine Scholar och nu senast Spanish Wine Scholar. Mia ansvarar för kontoret i Göteborg samt är vår Social Media Manager. Mia föreläser på Sommelierutbildningen om Iberiska halvön samt Från ranka till vin.

Franca Kellermann
Säljansvarig
Franca jobbar med försäljning och marknadsföring på Vinkällan. Efter att i 25 år ha jobbat med sälj, marknad och partnersamarbeten både i Sverige och internationellt inom telekom- och mjukvarubranschen kände hon att det var dags att ta klivet och få jobba med sitt stora intresse på heltid. Genom hela hennes uppväxt har mat och dryck varit en central och viktig del och intresset har med tiden vuxit sig allt starkare. 2019 blev hon diplomerad Sommelier och WSET Level 3 och sedan även utbildad Fromager.
På fritiden ägnar Franca mycket tid till familj och vänner. Resor och goda middagar med vin-, mat- och ostprovning händer allt som oftast och hemma på tomten har de även planterat vindruvor som de experimenterar att göra eget vin av. Lite ”nördigt” men kul!

Mauro Nicastro
Administration & Föreläsare
Mauro tog sin Sommelierexamen på Vinkällan 2016 och arbetade under tiden på The Winery Hotel som Sommelier och assisterande Vinmakare. Han tycker att det är en fantastisk känsla att förädla en druva till något drickbart och har gjort tre skördar under 2017 i Sydafrika, Chianti och till sist på The Winery Hotel. Mauro brinner för att resa och upptäcka nya områden, smaker, kulturer och tycker om att laga mat.
Han har efter sin sommelierutbildning fördjupat sig i Italian Wine Scholar, WSET lvl 3 in Wine och Sake.

Anna Pakka
Kursplanering & Administration
Anna har sina rötter i norra delen av Sverige närmare bestämt Luleå men har under större delen av sin uppväxt bott i Stockholm. Lever tillsammans med sin man och tre barn och på fritiden spenderas mycket tid med vänner gärna i mat och vinsammanhang.
Hon har tidigare arbetat inom barnomsorgen men tyckte att det var dags att skola om sig och göra något annat. Anna tog sin sommelierexamen på Vinkällan 2018 och strax efter även examen i French Wine Scholar då intresset för Frankrike blev större. Under 2020 gick hon även WSET Sake Level 1

Julia Ekblom
Sälj & Marknad
Julia jobbar med sälj och marknadsföring på Vinkällan. Har en tidigare mångårig bakgrund från både mat och dryckesbranschen. Julia Tog sin Sommelierexamen på Vinkällan 2016 och har en stor passion för matlagning och älskar att experimentera med mat och dryck i kombination. När hon inte är på Vinkällan eller står i köket så är hon gärna i naturen och gör utflykter i skog och mark.

Britta Samuelsson
Senior Advisor
Britta Samuelsson är Vinkällans Senior advisor. Hon startade Vinkällan Dryckesutbildningar tillsammans med sin man Dick och har fått mycket erfarenhet av att driva företaget genom åren. När Britta inte är på kontoret gillar hon att dansa och träna och hon har tidigare varit aerobicinstruktör.

Dick Samuelsson
Grundare
Dick är Vinkällans rektor och ansvarig för utbildningen. Han har jobbat med vin i mer än 35 år och har en bakgrund på Vin & Sprit. Där arbetade han som kemist på deras provningslabb med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning. På 90-talet utformade han kursplanen för Restaurangakademiens Sommelierutbildning. Idag är Dick Sveriges ledande vinkemist och är alltid på jakt efter ny kunskap, därmed är han är oslagbar i Trivial Pursuit. Dick är också en hejare på innebandy.

Maya Samuelsson
Marknadsföringsansvarig
Maya är marknadsföringsansvarig på Vinkällan och föreläser även på Sommelierutbildningen. Maya vann Lily Bollinger Awards 2014 och fick då titeln Årets kvinnliga Sommelier. Samma år blev hon tilldelad priset som Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM hela tre år i rad. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig, hjälper hon nu till att coacha Svenska Sommelierlandslaget. Maya har blivit ett populärt inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar och pratar vin i kombination med mat på ett lättförståeligt sätt.

Filip Samuelsson
Strategi & ekonomi
Filip jobbar med strategisk utveckling och ekonomi på Vinkällan. Med budgetansvar och verksamhetsutveckling som huvudintresse är han delaktig i det mesta som händer i företaget. I nuläget ligger dock Filips fokus på KTH där han doktorerar inom astrofysik.

Anders Molin
Föreläsare
Anders är diplomerad sommelier från Vinkällan och har en examen på WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits (DipWSET) - som är en av världens mest prestigefyllda och avancerade vinutbildningar. Han är specialist inom italienska viner och är examinerad till Italian Wine Scholar (IWS). Han är också Spanish Wine Specialist examinerad på ICEX-CECO, Madrid. Han har inom sitt eget företag arbetat med vinprovningar över tio år, som konsult till olika vinföretag, skrivit vinartiklar och ordnat gruppresor för mat- och vinintresserade till Piemonte i Italien. Där ligger också hans vingård La Casa Vola. Ämnen han gärna föreläser i är Italien, Spanien och Den nya världen.

Thomas Ilkjær
Platschef & lärare
Thomas Ilkjaer är platschef och huvudlärare för Vinkällans avdelning Vinakademiet i Danmark. Han är dansk vinskribent, varit bosatt i Sverige sedan 2005 men har nu flyttat tillbaka till Danmark. Hans specialområde är Italien där han har rest och provsmakat i 15 år.