Vinkällanfamiljen

Kärnan i Vinkällanfamiljen består av familjen Samuelsson, men innefattar numera även Vinkällans personal och framförallt alla våra elever. I familjen Samuelsson ingår Dick, Britta, Maya och Filip. Dick och Britta startade Vinkällan 1996 och Maya och Filip blev senare delägare. Tillsammans med alla medarbetare har familjen drivit Vinkällan till Nordens största utbildare av Sommelierer. Dessutom satsar Vinkällan på att nå ut även utanför Nordens gränser med Scandinavian Wine Academy.

Britta Samuelsson

VD

Britta är Vinkällans VD vilket innebär att hon har det yttersta ansvaret för verksamheten och basar över ekonomi, personal och strategisk utveckling. Britta älskar att dansa, och eftersom hon och Dick vistas mycket i Spanien passar hon på att lära sig dansa flamenco. Afrika och afrikansk dans ligger också varmt om Brittas hjärta.

Dick Samuelsson

Rektor

Dick är Vinkällans rektor och ansvarig för utbildningen. Han har jobbat med vin i mer än 35 år och har en bakgrund på Vin & Sprit. Där arbetade han som kemist på deras provningslabb med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning. På 90-talet utformade han kursplanen för Restaurangakademiens Sommelierutbildning. Idag är Dick Sveriges ledande vinkemist och är alltid på jakt efter ny kunskap, därmed är han är oslagbar i Trivial Pursuit. Dick är också en hejare på innebandy.

Maya Samuelsson

Marknadsföringsansvarig

Maya är marknadsföringsansvarig på Vinkällan och föreläser även på Sommelierutbildningen. Maya vann Lily Bollinger Awards 2014 och fick då titeln Årets kvinnliga Sommelier. Samma år blev hon tilldelad priset som Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM hela tre år i rad. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig, hjälper hon nu till att coacha Svenska Sommelierlandslaget. Maya har blivit ett populärt inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar och pratar vin i kombination med mat på ett lättförståeligt sätt.

Filip Samuelsson

Strategi & ekonomi

Filip jobbar med strategisk utveckling och ekonomi på Vinkällan. Med budgetansvar och verksamhetsutveckling som huvudintresse är han delaktig i det mesta som händer i företaget. I nuläget ligger dock Filips fokus på KTH där han doktorerar inom astrofysik.

Erik Plöen Casterud

Studierektor, lärare & ekonomi

Erik är Studierektor och en av våra huvudlärare. Utöver att schemalägga utbildningen så stöttar han även Britta och Filip i ekonomiska frågor. Erik började sin bana inom dryckesbranschen genom att sälja vin över disk på Systembolaget 2006. 2010 blev han certifierad sommelier och jobbade då tillsammans med Jürgen Grossmann på Restaurang GQ, där han hade ansvar för vinbaren. Har jobbat på Vinkällan Dryckesutbildningar sen 2014.

Har en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits.  

Love Åkerberg

Kursplanering & materialansvarig

Love ansvarar för utskrift av vårt kursmaterial samt servicen på kursdagarna och går under namnet ”Mood Manager”, vilket säger allt om hans förmåga att sprida god stämning på kontoret. Han har även tagit sin Sommelierexamen hos oss. Love har jobbat i matbutik i flera år och har då främst stått i charkdisken där intresset för mat och dryck verkligen blommade ut. Här på Vinkällan har han varit sedan våren 2015. När Love inte är på Vinkällan lagar han gärna mat eller umgås med nära och kära, gärna i kombination.

Anette Zellén Söderström

Säljare

Anettes stora intresse förutom att umgås med familj och vänner – är mat och vin. Så stort att hon bestämde sig för att ändra på hela sitt liv – från en hiskeligt massa år som KAM-säljare inom media till att bli utbildad Sommelier, som i sin tur ledde till anställning på Systembolaget och senare som Marketing Manager hos en vinleverantör. Anette har varit med i flera tävlingar bla SM. Sedan 2015 har hon hand om försäljning, mässor och marknadsföring på Vinkällan och är också föreläsare på sommelierutbildningen, French Wine Scholar och kortare kurser.

Anneli Nicholson

Driftansvarig

Efter 20 år som chef och ledare inom IT och teknik vågade Anneli ta klivet fullt ut in i vinvärlden till Vinkällan. Anneli fick upp sitt intresse för vin 2005, då hon bodde i Australien och insåg att vinvärlden var så mycket större (och bättre) än systembolagets sortiment. Därför köpte Anneli och hennes make ett importföretag som de drev vid sidan om sina yrken inom IT under 3år. Anneli brinner för ett gott ledarskap och hon har en stark tro på att alla människor kan och vill utvecklas. På fritiden tränar hon yoga, promenerar med hunden, plockar svamp och reser.

Maria Buchmann

Kursplanering & administration

Marias stora intresse för vin väcktes när familjen köpte en vingård i Ungern för snart 15 år sedan. Maria började i krogbranschen som 17-åring och har även hunnit med att driva inredningsbutik, café och vinbar. Med sin ekonom-bakgrund har hon hunnit med ett par år på Svea Ekonomi innan hon pluggade till Sommelier på Vinkällan 2016-17. Hon har även pluggat French Wine Scholar samt WSET level 3. Maria ansvarar för kursdagarna i Göteborg.

Mauro Nicastro

Marknadsföring & administration

Mauro tog sin Sommelierexamen på Vinkällan 2016 och arbetade under tiden på The Winery Hotel som Sommelier och assisterande Vinmakare. Han tycker att det är en fantastisk känsla att förädla en druva till något drickbart och har gjort tre skördar under 2017 i Sydafrika och Chianti, Italien. Han har tidigare jobbat inom restaurang, bland annat Michelangelo som ägs av hans farbror. Mauro brinner för att resa och upptäcka nya områden, smaker, kulturer och tycker om att laga mat.

Anna Pakka

Kursplanering

Anna har sina rötter i norra delen av Sverige närmare bestämt Luleå men har under större delen av sin uppväxt bott i Stockholm. Lever tillsammans med sin man och tre barn och på fritiden spenderas mycket tid med vänner gärna i mat och vinsammanhang.

Hon har tidigare arbetat inom förskola och skolvärlden men tyckte att det var dags att skola om sig och göra något annat. Anna tog sin sommelierexamen på Vinkällan 2018 och strax efter även examen i French Wine Scholar. Nu 2020 stundar en fördjupning inom Sake

Mats Rosenlund

Ekonomiansvarig

Mångsidige Mats är kocken som provat på det mesta inom servicebranschen. Drivet, nyfikenheten och passionen för mat, människor och service, har nu även tagit honom till oss och vinets härliga värld. Hos oss sköter han det löpande kring ekonomin. Fritidens aktiviteter styr honom och sambon helst till Åre eller Stockholms skärgård.

Anders Molin

Föreläsare & materialansvarig

Anders är diplomerad sommelier från Vinkällan och är även utbildad i London i WSET Advanced level. Han har arbetat mer än tio år med vinprovningar och driver ett företag där han föreläser om mat- och framför allt vinfrågor. Till ett flertal vinföretag har han varit konsult, skrivit vinjournalistiska artiklar och han äger vingården La Casa Vola i Piemonte dit han ordnar gruppresor för mat- och vinintresserade. Just nu utbildar han sig inom WSET Level 4 Diploma i London.

Thomas Ilkjær

Platschef & lärare

Thomas Ilkjaer är platschef och huvudlärare för Vinkällans avdelning Vinakademiet i Danmark. Han är dansk vinskribent, varit bosatt i Sverige sedan 2005 men har nu flyttat tillbaka till Danmark. Hans specialområde är Italien där han har rest och provsmakat i 15 år.