Räkbakelse med mousserande

RÄKBAKELSE 12 ST

  • 1 pizzadeg på rulle (väldigt gott med smördeg också)
  • 250 g färskost (typ Philadelphia)
  • 3 dl riven smakrik ost
  • 1 1/2 dl riven parmesan
  • 1 dl creme fraiche
  • Salt & peppar
  • 2 msk hackad torkad gräslök (eller så tar du färsk)
  • 150 g handskalade räkor
  • 1/2 rödlök
  • Dillkvistar

GÖR SÅ HÄR:

1) Dela pizzadegen i 12 fyrkantiga bitar. Olja en muffinsplåt ordentligt, häll i lite extra. Detta gör själva pizzabehållarna alldeles supergoda. Lägg bitarna i varje form. Pressa till lite i mitten så det blir som en skål.

2) Blanda samman färskost, gräslök, riven ost, salt och peppar i en skål. Klicka i varje behållare. Ställ i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 min eller tills kanterna och ostblandningen börjat få färg.

3) Ta ut ur ugnen. Låt svalna en stund. Klicka i creme fraiche, hacka rödlök, lägg på några räkor och toppa med färsk dill.

Till detta matchar vi ett bubbel ex en Champagne, gärna en Blanc de Noir, dvs gjord på blåa druvor som har lite mer kropp. 

En Cava och då helst en Reserva med lite mer fyllighet och kropp. Eller varför inte en härligt bubblande rosé, Crémant de Bourgogne Rosé Brut.

Bubblorna och syran skär fint igenom det feta och lättar upp rätten och brödet smakmatchar brödigheten i vinet utmärkt.

Lycka till!

Tack till Niiinis Kitchenlife för lånet av receptet 🌸

/Mia 😊