Tavel, matvänlig rosé!

Dukat bord med vinglas

Rosévin är en populär dryck under sommarhalvåret, men det finns en region som har gjort rosévin till sin specialitet: Tavel i Rhône. Tavel är nämligen den enda appellationen i Frankrike som bara producerar rosévin, och det med en unik och kraftfull stil som skiljer sig från de bleka och lättare roséerna från till exempel Provence.

Tavel-roséerna har en mörkrosa färg, en rik fruktighet och en matvänlig struktur. De görs på en blandning av nio olika druvsorter, främst grenache och cinsault, men även syrah, mourvèdre, carignan och några vita druvor. Vinerna får sin färg och smak genom att druvskalen får ligga i kontakt med musten under några dygn innan jäsningen.

1936 fick Tavel AOC-status och vid denna tidpunkt så låg vingårdarna uteslutande belägna på dom sandiga slätterna nära byn. Det var enkelt att skörda och närmare till vinerierna men vinrankorna producerade inte tillräckligt hög kvalitet på druvorna. 1965 började man istället att röja sluttningarna runt om från skog för att kunna anlägga vingårdar.

Idag växer stockarna i 3 olika jordar, en faktor som bidrar till Tavel-roséernas karaktär. Öster om byn, i riktning mot Chateauneuf-du-Pape, domineras det av galets roulés, runda, mjuka stenar från gamla flodbottnar liknande de som man hittar i vingårdarna i CNP. Vinerna härifrån ger mer mogna toner, mer frukt och lite högre alkoholhalt.
Väster om byn, i sluttningarna, domineras jorden av kalksten och skiffer vilket ger viner med en mer stenig karaktär, så kallad mineralitet, en fin syra och mer aromatiska och blommiga toner.
Slutligen så ger de flackare sandiga jordarna viner med mer elegans och struktur.

Tavel-roséerna passar bättre till kraftigare maträtter än de flesta andra roséviner. De kan till exempel serveras till bouillabaisse, grillad fisk och skaldjur, ljust kött, lagrade ostar eller paella. De kan också lagras i några år och utveckla mer harmoni och komplexitet med tiden.

Tavel är en region med lång historia och tradition, men också med innovation och kvalitet. Det är ett rosévin för den som vill uppleva något annorlunda och spännande i glaset.