”Jag blev helt såld på druvornas värld”

Hon beskriver sig som en nyfiken vinälskare. ”Drick inte mer, drick bättre,” säger Malin Lundberg, nyutbildad sommelier.

I slutet av april gjorde Malin Lundberg sitt slutprov på Vinkällan i Stockholm och 10 maj så fick hon sitt diplom och kan numera titulera sig Diplomerad Sommelier. Läs den fina artikeln som Västerbottenskuriren skrev om henne och hennes resa till Sommelier

Artikel i Västerbottenskuriren:

"1 Hej Malin. Du kan nu titulera dig sommelier. Grattis! Hur känns det – och har du firat på något sätt?

– Tack så mycket! Det känns otroligt roligt! När jag fick beskedet att jag hade klarat examinationen sprättade jag en liten bubbelflaska med min man samma kväll. Efter diplomutdelningen på Vinkällan gick jag ut och käkade med ett gäng från klassen. Det var mycket trevligt.

2 Vad innebär det att vara sommelier egentligen?

– En sommelier, en vinkypare, har utbildning och kunskap om vin. Man kan jobba inom många fält; restaurang, med inköp, föreläsa/utbilda med mera.

3 Vem är du som sommelier, tror du?

– Nyfiken vinälskare som vill att vin och kunskapen kring vin ska vara enkel, för ”vanligt folk”. Jag slår gärna ett slag för hantverksmässiga viner och tycker att Systembolagets tillfälliga sortiment är en guldgruva varje fredag. ”Drick inte mer, drick bättre.”

4 Hur har vägen till detta diplom sett ut?

– I grunden har jag ett mat- och vinintresse, men denna resa började med att jag läste kursen ”Vin och mat” hösten 2020 på Umeå universitet och blev helt såld på druvornas värld. Jag tycker det är otroligt spännande hur en druva kan smaka så olika som färdigt vin, beroende på var den är odlad till exempel. Efter den kursen kollade jag vilka utbildningar som fanns och föll för Vinkällans sommelierutbildning. Utbildningen är i två steg och det första steget valde jag att läsa digitalt, vilket funkade utmärkt och det gav mersmak – så i oktober förra året påbörjade jag andra steget, då fysiskt på Vinkällan i Stockholm. Det har varit 13 kurstillfällen under sex månader och examinationen var för några veckor sedan.

Bortsett från att jag tycker att själva drycken är fantastisk så har en helt ny värld öppnats upp för mig.

5 Vad har kursen innehållit allt mest?

– Vi har läst om de största och viktigaste vinproducerande länderna/regionerna i världen; druvor, jordmåner och själva vintillverkningen såklart, men även varje lands/regions lagstiftning, lite historia, många kartor och mycket begrepp. Varje kursdag har även innehållit vinprovningar där vi fått öva oss på att beskriva vin utifrån 28 olika parametrar. Hälften av alla provningar görs också med mat, i och med att varje lunch har en kopplad provning till sig. Även öl/starksprit ingår i utbildningsmaterialet.

6 Hur examineras man till sommelier?

– Det ser säkert olika ut var man läser sin utbildning. På Vinkällan började examinationsdagen med ett teoriprov på allt kursmaterial. Därefter fick vi på papper tre viner som vi skulle ge passade matförslag till och även förklara valet. Vi identifierade defekt i vin och så identifierade vi två olika spritsorter. Den sista delen i examinationen var att analysera fyra viner utifrån den pedagogik vi tränat på.

7 Du har studerat samtidigt som du arbetat som utredare på grova brott hos Polisen i Umeå. Hur har det varit?

– Jag visste när jag bestämde mig för att läsa andra steget att det skulle bli mycket pluggande. Jag har varit disciplinerad – de skönlitterära böckerna på nattduksbordet byttes ut till kurslitteratur. Jag har läst någon timme varje kväll och många timmar varje helg. Vi har haft ett högt ärendeinflöde på grova brott, så vissa kvällar var det lite mer svårmotiverat att läsa – men jag tänkte samtidigt att ”det som fastnar det fastnar”. Så jag tycker det har gått alla tiders bra att kombinera jobb och studier.

8 Vad är det roligaste med vin, tycker du?

– Bortsett från att jag tycker att själva drycken är fantastisk så har en helt ny värld öppnats upp för mig och det är nog det roligaste. Vinvärlden har så mycket att erbjuda; vinprovningar, masterclasses, besök på vingårdar, vinmässor och så vidare.

9 Vad har du för mål med dina nya kunskaper?

– Lite oklart, men jag har lovat några vänner att hålla bubbel/vinprovning så jag tänker att jag får börja där och så får jag se vad det blir efter det. Jag vet dock med säkerhet att min förkovring kommer fortsätta på något sätt. Jag tycker att Österrike och Tyskland känns som spännande vinländer, så kanske djupdyka i någon av de länderna."

Text: Bibi Karbin, VK