Lärarporträtt Johan Edström

Johan Edström

Ingen formell sommelierutbildning men var med om att bilda Svenska Sommelierföreningen 1986.

Svensk mästare i sommelieri 1990. Deltog i EM 1990 och 94, VM 1992

French Wine Scholar (with highest honors)

Vilka ämnen föreläser du i?

Frankrike samt Mousserande steg 1.

Bordeaux & Bourgogne, Övriga Frankrike samt Champagne steg 2.

Tycker om att visa på historiska samband varför en viss regions viner ser ut som de gör. Och vad som händer nu i en tid då det sker snabba förändringar i vinvärlden med mer eko/bio men också hur vår nya klimatsituation förändrar förutsättningarna för odlarna.

Vilken är din favoritregion/land?

Jag är verkligen allätare men om jag måste välja så är det nog Frankrike, det mest diversifierade vinlandet med sina många unika vinstilar – fast alla länder har sina unika egenskaper.  Men när jag tittar i källaren så är det ju rätt mycket mer Frankrike (mest Bordeaux) än övriga världen. Sen är jag väldigt svag för bra Chianti – und Riesling! Fast vin är som musik – är det bra så är det bra!

Bästa kombon enligt dig eller mest oväntade?

Knäppaste kombon är nog ”wienerbröd” med saffranskräm och nystekta brandgula trumpeter till väl mogen Sauternes. Och kanske lika mogen Amarone till Janssons Frestelse. Det var visserligen Jan Samuelsson hittade den något oväntade kombon men det var jag som stod för maten och vinet.

Bästa normala kombo, hmm, finns många men rimmad ugnsbakad torskrygg med brynt smör och pepparrot till en tio-årig Puligny-Montrachet är svårslaget (i brist på torsk får bli anka med apelsin).

Din bästa guilty pleasure?

Norrlands Guld 2,8 och Copertino – dock icke i samma glas.