Lärarporträtt Anders Melldén

Anders Melldén, föreläsare 

Sommelierutbildning 1996 + WSET när det sedan blev aktuellt.

Bar och spritutbildad.

Föreläsare på allt från restauranggymnasium och Komvux till Grythyttan. Är på Vinkällan sedan 2014.

Föreläsare Italian Wine Scholar.

Journalistutbildning 2004-2005. Vinskribent på bland annat Svenska Dagbladet. Författare till böckerna Rosévin - historien, vinerna och maten därtill, Winesplaining - värt att veta om vin samt Winesplaining - prova, lagra njut av vin.

Vilka ämnen föreläser du i?

Oftast föreläser jag om Italien, Amerika, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. Det händer också att jag dyker upp när det handlar om vin- och sprittillverkning. Ibland gör jag också utstickare till andra vinländer. Jag älskar att vin gör mig allmänbildad inom språk, geografi, historia och politik. Dessutom gillar jag att inte bara prova vin, utan att även analysera varför jag känner det jag känner när jag provar.

Vilken är din favoritregion/land?

Italien, och då gärna viner av sangiovese, är en stor favorit. Hemma finns därför ganska många flaskor från Toscana. Piemonte, Alto Adige och Sicilien är andra kul italienska regioner. Frankrikes Bourgogne, Champagne och Loire, Kalifornien, Oregon och New York samt godsaker från Australien och Sydafrika gör mig också väldigt glad.

Bästa kombon enligt dig eller mest oväntade?

Ostbågar och pinot kanske? Men varför leta bra oväntade kombinationer när det finns så många fantastiska väntade … som ostron och muscadet, tomatbaserad pizza och sangiovese eller burgare och napa-cab.

Din bästa guilty pleasure?

När jag provat mycket vin blir jag sugen på sött och trycker gärna i mig Marabous franska nougat.