Elevporträtt Petter Alexis Askergren

Petter har älskat vin från det att han fick prova vin tillsammans med sina föräldrar. Att göra egna viner började med idén om att fira 15 år som artist. Han tar fram viner tillsammans med Wineteam under namnet P Lex och ville kvalitetssäkra det han sätter sitt namn på och utbildade sig därför till sommelier och i december 2014 gick Petter ut som kurstvåa hos oss på Vinkällan.

Sedan sommaren 2020 driver Petter tillsammans med Gabriel Enning importfirman Budbreak.

Han äger och driver Hotell och Restaurang Granen i Åre, som tilldelats priset “Årets Italienska vinlista” två år i rad av Star Winelist, och hamburgerrestaurangen Käk på Södermalm i Stockholm. Han är medförfattare till två vinböcker “Vin så funkar det” och “Nebbiolo så funkar det”

Han driver även Sveriges största vin-podd “Dela en flaska med Alf & Petter” tillsammans med Alf Tumble.

Varför Sommelierutbildningen? Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

Min utbildning förändrade väldigt mycket för det var ett sätt att göra allt på riktigt. Jag hade länge älskat vin. Har nog gjort det sen jag började dricka vin.

Men jag hade aldrig förstått det förrän jag gick på Vinkällan. Jag ville göra det för att jag hade börjat syssla med vinimport och kände att man måste förstå vin och hela processen för att kunna importera och framför allt sälja vin trovärdigt, men mest för min egen del. Det var en dröm och något som jag visste att jag ville fördjupa mig i, men inte bara som en hobby och egen konsumtion utan jag ville gå hela vägen.

Jag ville arbeta med vin och göra det riktigt bra. Jag anser att själva utbildningen är som att ta ett körkort. Du lär dig köra bilen och förstå bilen men för att få erfarenhet och kunna maximera dina upplevelser behöver du köra bilen och det ligger helt på dig. Vinkällan ger en väldigt bra grund rent kunskapsmässigt. Att börja förstå regioner på ett djupare plan och framförallt olika producenter och deras stilar kräver mycket praktiskt arbete. 

 

Favoritregion, vin?

Jag fastnade redan på Vinkällan för druvan ”Nebbiolo” i en av blindprovningarna och sen dess har Piemonte legat mig extra varmt om hjärtat. Jag blev minst sagt besatt av Italien som vinland. 

Idag har jag investerat mycket i vinkällaren på ett hotell jag är med och driver i Åre som heter Granen. Jag håller mycket provningar och skrivit böcker, ofta med Nebbiolo i kikarsiktet.

 

Guilty pleasure?

Jag har väl egentligen inga guilty pleasure förutom att jag dricker väldigt mycket nebbiolo och äter italiensk mat.

 

Bästa kombon enligt dig?

Mina bästa kombos är ofta enkla saker så som nebbiolo med tajarin, färskost och Sauvignon Blanc, klassisk Bordeaux ihop med kött, bea och pommes. Kabinett Riesling med någon maträtt med lite hetta.

Underskatta aldrig ostbågar som bra vinsnacks!