Elevporträtt Yamit Viitaoja

Varför Sommelierutbildningen?

För att det var dags att göra något helt nytt i livet! Ville byta bana och alltid älskat vin. Visste dock inte att det var Sommelier jag ville bli. Själva kärleken för yrket och kunskapen växte under utbildningens resa. Anade aldrig att det skulle vara så givande, värdefullt och kul. Min törst för kunskap slutade inte där och fortsätter än idag. 

Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

Jag blev aldrig en Sommelier på restaurang, istället driver jag ett företag med fem anställda och vi skapar klassiska och vackra pussel om olika vinländer. Under utbildningen studerade vi en mängd olika kartor, och vi vill göra det enklare och roligare att ta till sig av den kunskapen fast på ett mer kreativt sätt. Våra pussel handlar om olika länder, druvorna, regioner, appellationer, mat och vinkombinationer och mycket mer. För varje pussel vi säljer planteras träd, och doneras vatten. Vi vill skapa en produkt som ska kännas bra att köpa och samtidigt ge bort 🧩♥️ 

Vill du veta mera om vilka vinpussel som finns? Besök https://waterandwines.com/ 

 Favoritregion, vin?

Svår! Det finns SÅÅ mycket spännande och gott! Men tror ändå det blir Italien och Bolgheri som kammar hem frågan. 

Vi var ett gäng som nyligen blev bjudna till Italien för att prova familjen Antinoris viner. Med erfarenhet vet jag att Tingnanelllo, Solaris etc. är eleganta viner med mycket finess. 

Vi fick prova Guado Al Tasso som var helt magisk samt mitt favoritvin Matarocchio med Cabernet Franc. Där och då blev jag helt såld! Så jag säger Toscana, Bolgheri och vinet Matarocchio!! 🍷

Guilty pleasure?

Köpa viner på auktion. Högt som lågt! 

Bästa kombon enligt dig?

Jag älskar ju skaldjur och fisk.

Vad sägs som en klassisk producent, Von Winning, och aning vassare kvalité som en Marmar med en hemgjord gravad lax serverat tillsammans med en len mandelpotatis puré och lite grönt vid sidan av. Enkelt och så gott om du frågar mig! 🥳