Elevporträtt Katrine Loo & Patrik Sers

 

Patriks svar

Varför sommelierutbildningen?

Jag ville förstå mer om vad som var i glaset. Varför jag tyckte om ett visst vin men inte ett annat, och varför en druva smakar på ett visst sätt från ett land och helt annat sätt från ett annat land.

Sen ville jag kunna hänga med mer i vinlistorna på restaurangerna och ha en dialog med sommeliererna.

 

Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

Den har gett mig den där förklaringen jag önskade, om varför viner kostar som dom gör, att jag känner skillnad på de olika prisnivåerna.

Ja sen har den ju lett till nya vinvänner och betydligt fler flaskor i hemmet, så det har ju fått byggas lite plats.

Sen vart den leder mig senare det får vi se.

Favoritregion

Det spelar ingen roll i vilken riktning jag provar och vägar jag tar, så kommer jag alltid tillbaka till Piemonte. Det var dit jag blev vägledd från början och det är där jag nog hör hemma.

Jag trodde att det inte fanns så mycket viner från Piemonte hemma längre men när vi skulle plocka in våra flaskor i nybyggda vinväggen så insåg jag att vart jag än tittade så fanns det en Barolo eller Barbaresco.

Hittar jag någon årgångs Barolo på en vinlista till ett hyfsat pris spelar det ingen roll vad som ligger på tallriken, den ska i mitt glas. I värsta fall får jag äta först och dricka sen.

Bästa kombon

Jag börjar gärna kvällen med ett glas riktigt bra bubbel (champagne eller brittiskt) samt lättsaltade chips. Följt av en tryffelpasta och en Barolo, avslutar med riesling och saltlakrits.

Guilty pleasure

Har nog ingen guilty pleasure, skäms verkligen inte över att fråga om ett glas Alligoté när vinbarer besöks. Hos vissa så kan glaset komma automatiskt bara jag visar mig

 

Katrine’s svar

Varför sommelierutbildningen?

Hade sprungit på flera små vinprovningar både anordnade av Systembolaget och på olika restauranger och kände att jag ville ha mer, veta mer och framförallt förstå mer, så bokade in mig (och Patrik, det blev en julklapp till honom) på ”En heldag i vinets tecken” här på Vinkällan och den visade sig vara en dörröppnare och sparken i baken för att ta tag i det där med vinintresset lite mer. För det fanns ju hur mycket som helst att ta reda på mer om, som väntade på att jag skulle upptäcka det.

 

Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

Förutom ett större hål i plånboken och ännu mer flaskor här hemma så har vindrickandet blivit så mycket roligare. Man förstår mer, uppskattar vinet på ett annat sätt och vem vet vad tiden ger med sig. Vinvärlden är oändlig, än finns mer att upptäcka och lära sig. Det finns drömmar och framtidstro.

 

Favoritregion

Etna, helt klart. Vinerna från Etna visar ett stort spektra, de kan verka riktigt eleganta men samtidigt smälla till i munnen som ett fyrverkeri. Och hur de odlar vin på en aktiva vulkanen gör ju vinodlarna till riktiga tuffingar.

Fast sen finns det en till liten spännande del av vinvärlden som jag tycker sticker ut, England. Hittills bara provat bubblor men de har överraskat med sin elegans, krispiga syra och de har stor potential. Haft turen och provat några med några år på nacken och de är klockrena alternativ till champagne. Ja kanske därför de tagit över bubbelhyllorna här hemma.

 

Bästa kombon enligt mig

Finns så många bra kombinationer, Tryffelpasta och Nebbiolo

”Lyxig” fredagstaco med pulled pork o Riesling med lite sötma

Barbera och en Margeritha

Men ge mig ett glas brittiskt bubbel(ja champagne funkar också bra)och en pizza Bianco med Kalixlöjrom så är jag tyst Matjessill och Brunello är en riktig dålig kombo, har testat en gång på Lilla Ego, ville veta hur dåligt det var. Jag åt först och drack sen då gick det jätte bra, så jämt behöver det inte passa men när man hittar de där 1+1=3 så uppstår magi.

 

Guilty Pleasure

Har nog ingen sådan men inom vissa kretsar i vinvärlden är de grumliga naturvinerna som är stökiga något man inte ska ta i sin mun men de älskar jag. Och jag fick absolut den stämpeln i klassen ”Hon som älskar konstiga naturviner” men det tar jag gärna, inget jag skäms över att jag dricker. För naturvin är ju så mycket mer, än just de där få flaskorna med grumligt innehåll, elegansen finns även i den kategorin.