Elevporträtt Magdalena Oldach-Holmqvist

Driver vinimportfirman MWines.

Gick på Vinkällans Sommelierutbildning i Malmö 2018.

Varför Sommelierutbildningen?

Jag hittade ett rosévin i Spanien i en Garniceria och blev nyfiken för den var gjord på 100% Garnacha och såg ut precis som en provensalskt vin och eftersom jag gillar druvan tänkte jag, detta måste jag sälja, nytänkade spansk vin och då jag i princip aldrig tyckt om Spanska viner var det en revolution för mig. Jag tänkte då att om jag ska sälja vin måste jag ha mer kunskaper. Hur lär man sig mycket om vin på så kort som möjligt, alla som säljer vin har jobbat med det i 30 år, så länge kan jag inte vänta och de min mycket vinkunnige pappa lärt mig på 70 talet räckte inte för att känna mig bekväm med att prata och sälja vin så jag googlade sommelierutbildning och hamnade på Vinkällan och där svarade Anette som jag hade ett timslångt samtal med J

                                                         

Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

Jag har alltid pga min pappas vinintresse nyfiket tittat på vin utomlands när jag rest men mest köpt de druvor och områden som var min pappas favoriter som Bourgogne & Bordeaux, då jag inte kände till så mycket mer men nu kan jag såklart mest och bäst om de producenter jag arbetar med som idag är 19 från 5 länder i Europa men det har gjort jag är mer säker på vin, druvor, produktion och vad som passar till vilken typ av mat och varför. Tog lite tid och jag är långt ifrån fullärd men som tur är kan jag ibland rådfråga några av mina fantastiska kunder som är både kockar och sommelier, guld värd.

När man träffar Sommelierer som arbetar på toppkrogar tänker jag en kort sekund, wow de är Sommelierer… tills jag inser att det är ju jag med ;-) men jag ser såklart med vördnad upp till de som arbetat med vin och provar betyder fler sorters vin än vad jag gör även om jag provar mycket för att bestämma m jag vill köpa eller inte men då har jag ändå lite kostymen för om detta är något jag själv skulle vilja dricka på en korg på mig och måste såklart ta andra beslut

 

Favoritregion, vin?

Den blir inte lätt…. Jag har från dag 1 bestämt mig att enbart köpa viner som jag själv tycker om och jag har nishat mig på extremt små producenter som skördar för hand och som inte sprutar med pesticider så min relation dom är mer som vänner inte köpare och säljare det gör ju att jag verkligen tycker om alla vinerna, de passar ju alla till olika tillfällen och mat

Men kanske att min Albarino från slottet Pazo de Rubianes i Galicien, Morra Gabriele i Piemonte och min senasta Ladano i Douru Portugal är extra fast ååå mina Bourgogner mm Svårt att välja ;-)

 

Guilty pleasure?

När jag var yngre tyckte jag snaps var riktigt hemskt, min pappa & mamma tyckte om en tysk ”snäll”  snaps som hette Bommerlunder som jag tyckte luktade illa, och min pappa sa alltid att man måste lära sig uppskatta snaps inte bara hälla i sig men jag bestämde då att jag aldrig skulle dricka snaps men som vuxen tycker jag verkligen om snaps, ( det skulle min pappa veta) min favorit i Brøndum som då var ett litet destilleri i Skagen om jag minns rätt men som nu ägs av Aalborg, mjuk len och väldigt god, med vatten till istället för öl

 

Bästa kombon enligt dig?

Albarino & ostron  eller  Vit tryffel & Barolo GALET GOTT                                                         ¨