NORDENS STÖRSTA SOMMELIERUTBILDNING Vår sommelierutbildning är för dig som arbetar eller vill arbeta med mat & vin på restaurang eller med vin på ett importföretag. Vi riktar oss också mot dig som är intresserad av vin på hög nivå. Utbildningen passar dig som vill få en gedigen förståelse vin, lära dig verktygen som gör dig till en bättre sensorisk vinprovare och kunskapen att analysera vin utifrån stil och kvalitet. Vi är Nordens största sommelierutbildning och har utbildat 3500 sommeliere r sedan 1996. Med vår långa historia och vår erfarenhet vill vi ge dig en genomarbetad och pedagogisk utbildning med Sveriges vassaste föreläsare.
OM UTBILDNINGEN Under ett års studier, med föreläsningstillfälle varannan vecka, genomför du de moment och närvarar på de föreläsningar som sedan ska ligga till grund för att kunna ta din examen. Sommelierutbildningen är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen som styrker att utbildningens innehåll stämmer överens med vad en sommelier förväntas kunna. Utbildningen genomförs på plats på våra studieorter med kompletterande digitalt material. Efter avklarad examen får du certifieringen Sommelier .
Vill du ha mera info, vi kontaktar dig! Steg 1 Steg 1 - Kursdag 1: Från ranka till vin Allmän introduktion till alkoholdrycker Genomgång av de faktorer som ger vinet dess karaktär Genomgång av de olika vintypernas framställning Introduktion till de olika druvsorternas karaktärer Hur man bedömer och beskriver vin Steg 1 - Kursdag 2: Frankrike Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Övergripande koll på vinmakning i Frankrikes viktigaste distrikt Vinlagar i Europa I vinet: Syra & strävhet Steg 1 - Kursdag 3: Mousserande vin Champagne och mousserande vin Champagne och mousserande vin Övergripande kunskap om Champagne, Crémant, Cava, Franciacorta, Prosecco, Asti och mousserande från Nya Världen Genomgång av mat och vin i kombination I vinet: Doftintensitet Steg 1 - Kursdag 4: Italien, Grekland & Ungern Italien, Grekland och Ungern: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Italiens viktigaste områden och tillverkningsmetoder Skillande mellan Amarone, Ripasso och Recioto Grekland och Ungerns viktigaste områden och tillverkningsmetoder I vinet: Alkohol Grundsmak under kurstillfället: Sälta Steg 1 - Kursdag 5: Iberiska halvön Spanien & Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar I vinet: Karaktär & beskrivning Grundsmak under kurstillfället: Beska Steg 1 - Kursdag 6: Nya Världen Nya Världen: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Genomgång av Nya Världens viktigaste länder: USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien I vinet: Fyllighet & smakintensitet Grundsmak under kurstillfället: Umami Steg 1 - Kursdag 7: Tyskland, Österrike & Öl Tyskland & Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Övergripande kunskap och Tyskland och Österrike, dess viner och prädikatsystemet Öl: framställning, de vanligaste öltyperna, och de viktigaste länderna Hur man provar och bedömer öl I Vinet: Torrhet Grundsmak under kurstillfället: Sötma Steg 1 - Kursdag 8: Destillation Sprit: framställning, olika sprittypers historia, råvaror, karaktär och användningsområde Genomgång av olika spritstilar med provning Genomgång av olika sätt att destillera Hur man provar sprit Grundsmak under kurstillfället: Syra Steg 2 Steg 2 - Kursdag 1: Vinodling, tillverkning & Vinets kemi Vad innehåller vin Från ranka till vin: vinodling, vintillverkning Vad innehåller vin? Beskärningsmetoder och vingårdssjukdomar Ekologiskt och Biodynamiskt vin I vinet: Renhet, eftersmak & kvalitet samt primära, sekundära & tertiära aromer Steg 2 - Kursdag 2: Bordeaux & Bourgogne Djupdykning i Bordeaux och Bourgogne: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Vinlagar och klasificeringar Second wines Stora slott och kända Grand Cru-områden Steg 2 - Kursdag 3: Övriga Frankrike Övriga Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Genomgång av alla Frankrikes områden förutom Bordeaux, Bourgogne och Champagne som har egna dagar Mindre kända områden som bland annat Savoie och Korsika samt dess vinstilar I vinet: Terroir & mineralitet Steg 2 - Kursdag 4: Italien Djupdykning i Italien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Viktiga Italienska druvsorter Super Tuscan-viner I vinet: Druva & ursprung Steg 2 - Kursdag 5: Spanien Djupdykning i Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Viktiga regioner samt genomgång av de mindre känsa områdena samt dess viner I vinet: Fat Steg 2 - Kursdag 6: Starkvin Djupdykning i Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Starkvin: tillverkning av Sherry, Portvin och Madeira Kort genomgång av mindre kända starkviner Steg 2 - Kursdag 7: Amerika - USA, Chile & Argentina Djupdykning i USA, Chile & Argentina Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning Steg 2 - Kursdag 8: Oceanien & Sydafrika Djupdykning i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning Steg 2 - Kursdag 9: Tyskland, Österrike & Sött vin Djupdykning i Tyskland och Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar Söta viner: genomgång av klassiska söta viner Tillverkning av sött vin Steg 2 - Kursdag 10: Destillat - Whisky, Cognac Djupdykning i Whisky och Cognac: tillverkning, lagar och stilar Skillanden mellan Whisky och Whiskey Kort genomgång av likörer I vinet: Mognad Steg 2 - Kursdag 11: Sommelieryrket Sommelieryrket på restaurang Hur man bygger en vinlista Dekantering och champagneservering Glas och serveringstemperaturer Mat och vin i kombination Att tävla i sommellerie Defekter i vin Steg 2 - Kursdag 12: Mousserande vin & Ost Djupdykning i Champagne och andra mousserande viner Geografi och klimat i Champagne Prestigechampagner Övningsexamination blindprovning Ost: tillverkning och osttyper Ost och dryck i kombination Steg 2 - Kursdag 13: Examination Skriftlig examination Skriftlig examination i mat och vin i kombination Blindprovning Pedagogik Digitalt material Specialicerade föreläsare Ta igen missade kursdagar
Använd vänster-/högerpil för att navigera i bildspelet eller svep åt vänster/höger om du använder en mobil enhet