Lärarporträtt Erik Plöen Casterud

Erik Plöen Casterud, Rektor

Sommelierutbildning Vinkällan Dryckesutbildningar 2009

WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirit

French Wine Scholar

Vilka ämnen föreläser du i?

De ämnen jag gärna föreläser om är de som rör vinodling och vintillverkning, gärna delar om hållbarhet, biodynamik och naturvin. Logiska resonemang och nycklar i vinprovning är också något jag gärna pratar mycket om, samma sak med kvalitet i vin. Vinproduktion & vinkemi, Övriga Frankrike och Amerika är återkommande lektioner jag håller i under utbildningen.

Vilken är din favoritregion/land?

Jag är svag för norra Rhône och öppnar gärna en flaska av Gonon, Clape eller Allemand. Annars så tycker jag att Spanien är ett väldigt spännande vinland som med sitt autonoma självstyre i många regioner redan ursprungligen har en drös producenter med naturligt progressiva idéer kring vinodling och vinmakning. Annars är Frankrike väl mest representerat i jordkällaren hemma…

Bästa kombon enligt dig eller mest oväntade?

Här kommer en oväntad kombo. Enkla viner och små duralex-glas, picardie tumbler. Man pratar mycket om exklusiva glas till dyra viner, men ett enkelt dricksglas kan göra de allra enklaste viner mer rättvisa än vanliga vinglas. Det är perfekt när man står och lagar mat, enkelt okonstlat rött bordsvin.

Din bästa guilty pleasure?

Ljus lager på långburk.