Elevporträtt Jill Johnsson

Jill tog sin examen hos Vinkällan i Stockholm försommaren 2021.

Varför Sommelierutbildningen?

Vinintresset har varit med mej sen tonåren då mina föräldrar var med i munskänkarna och har även funnits med parallellt med mitt stora matintresse.

Mitt varumärke har inbjudit till samarbeten och för några år sen bestämde jag mej för att starta eget skivbolag, ett JV-bolag med min vän och kollega sen 30 år Maria Molin Ljunggren. Vi gjorde två kokböcker tillsammans och uppvaktade sen Springwine & Spirits och frågade om de var intresserade av att släppa vin tillsammans med mej. Det var de och det var då som jag bestämde mej för att göra utbildningen på Vinkällan.                                                  

Vad var roligast med utbildningen?

Roligt med en utbildning som inte har något tak. Det finns hur mycket som helst att lära sej och det tar aldrig slut.

Det var så många ”aha-upplevlerser”, och framförallt blev jag fascinerad över hur allt sitter ihop. Låter såklart mycket rimligt, men det är coolt att se, förstå, dofta och smaka på ett samband mellan klimat, jordmån, tradition, innovation, historia, druvsort och vintillverkningsmetod. Att samma sorts druva med sin vinmakare kan prestera så skilda viner, smaker och kvalitéer! 

Jag tyckte också att pedagogerna var roliga, kunniga och med sina olika personligheter delade med sej av sina nischer, favoritplatser och viner. 

Jag hade nästan obefintlig kartkunskap innan utbildningen och det känns så roligt att jag fått det med mej på vägen, samt studieteknik som jag kanske aldrig haft, som landade i otaliga flashcards som blev mitt bästa sätt att nöta in kunskap och som, sitt stora antal till trots ändå landat i sug efter mer kunskap. 

Vilken nytta kommer du att ha av utbildningen?

Jag släpper egna viner med Springwine & Spirits och vill ha en bra grundkunskap för att kunna möta deras proffsiga sommelier-team när vi fortsatt tar fram nya produkter. Där ligger den professionella nyttan i dagsläget.

Jag är också övertygad om att utbildningen kommer att ge mej stor glädje under alla mina resor i musikbranschen som ofta sammanfaller med dignande middagsbord och goda viner. Jag gjorde utbildningen tillsammans med min kille Mattias som utöver att han visade sej vara mycket begåvad vintalang, också blev min studiekompass och hjälpte mej att plocka ut och fokusera på det viktigaste i materialet och jag både tror och hoppas att vi förutom att njuta av vin tillsammans, kommer att göra ngt i vinvärlden tillsammans i framtiden.

Favoritregion eller vin? 

Egentligen vill jag inte ens välja en region. Det är ju det som är lärdomen, att det är så kul att uppleva bredden! Variationen och se varje region och druva som en upplevelse snarare än ett val dem emellan.

Men okej då, jag lyfter ändå Riesling, torr från ex. Rheingau. Har druckit ljuvliga viner därifrån med smak av honungsmelon, päron, clementin, med doft av vita blommor. 

Jag hade före utbildningen förut inte druckit halvtorra och sötare viner och framförallt inte till thaimat  och det tycker jag är fantastiskt gott, så det rekommenderar jag. Halvtorr Riesling och thaimat! Vem hade trott det innan utbildningen? Inte jag!  

Tack Jill, för att du tog dig tid och lycka till framöver i vinvärlden!

/ Mia Buchmann

SoMe Manager