Elevporträtt Jens Kingborg

Dags för ett nytt elevporträtt och turen har kommit till Jens Kingborg från Helsingborg. Jens tog sin examen i Göteborg 2018 och vilken fantastisk resa han har haft efter det! Tack för att du tog dig tid, Jens!

Mia / SoMe Manager VK                 

Varför Sommelierutbildningen? 

Har alltid haft intresse av mat och dryck. Började redan i lumpen, var kock i Flottan på HMS Carlskrona , där vi hade Hovmästare som ansvarade för dryck i officersmässarna. Vi snackade redan då om kombinationer mat & dryck. Hamnade dock sen på en annan riktning i livet inom detaljhandeln och Retail Expansion inom IKEA. Det i sin tur har tagit mig runt om i världen, där jag upplevt massor i smaker inom gastronomin! 

Men det stora intresset för vin skapades med med utforskning av ”gamla världen” och besök i de flesta vinregionerna runt om lilla landet Schweiz! Dessutom att få förmånen att prova sig igenom vinlandet Schweiz, underbar tid i livet! Väl hemma i Sverige igen med en väl påfylld vinkällare, började vi i kompisgänget köra lite vinkvällar för att lära oss mer. 

Men stora lyftet där beslutet togs att gå Sommelier utbildningen var Vinkällans ”en dag i vinets tecken”  i Stockholm. Kalasbra dag inklusive helg med kompis där vi dessutom förkovrade oss och njöt av Winery hotell och flertalet dryckeslokaler i Stockholm 🍷🍷🍷 

                                                    

Vad var roligast med utbildningen?

Absolut alla dessa 23 tisdagar i Mölndal på Vinkällan, med vår kunniga Mia och alla underbara, professionella och roliga föreläsare! Plus alla goa vinnördar som alltid törstade efter mer och mer. Har fortfarande lite kontakt med några, trots att jag inte jobbar i service som Sommelier på restaurang!

                                                    

Vilken nytta kommer du ha/har du haft av utbildningen?

Jag har sen 2016 kört hemma middagar med Mat och vin i kombo. Efter min utbildning 2018 blev det även vinprovningar med kompisar och några få events. För att tänja mina gränser så anmälde jag mig till Sveriges Mästerkock, där jag fick åka upp till Stockholm och laga mat till juryn. Med ord från Mischa som, bygger upp maträtten med vinet som ryggrad och balanserade smaker….så gick det vägen via kvalet i Gävle, åter igen till Stockholm i den utvalda topp 12. Fick där tyvärr tidig sordin, men fick med en otrolig erfarenhet och nu även med ”matnördar” i kompisgänget, underbart!  Så med allt detta i ryggsäcken har jag nu återkommande Mat och Vin events både med privata sällskap men även för företag, som vinkvällar, cookalongs och middagar! Det även mynnade ut i ett eget lite bolag, utöver mitt dagliga jobb, så det är bara att höra av sig :))

 

Favoritregion eller vin?

Älskar Rhone dalen med Syrah i centrum, där Domaine Chave är favoriten, men även Guigal. Sen är ju Piemonte alltid härligt med sin Barbera, Nebbiolo och Arneis druvor riktigt kul....och sen Spanien där Albarino och Txakoli står mig nära, har ni inte besökt San Sebastian och njutit av pintxos och Txakoli, så har ni något att se fram emot!

                                                    

Bästa kombon enligt dig?

Håller mig då till rena smaker som, fräsa på lite pimientos de padrones i olivolja, strö lite flingsalt och pressa lite citronsaft, njut direkt med en spansk Albarino eller Txakoli, som har en friskhet, hög syra och lite sälta, så gott! Sen gott bubbel med traditionell metod, skumpa, Cava, eller Cremant etc., som ger lite jästighet, brioche, rostat bröd i smaken med hög syra, till en toast skagen, underbart! Mumsigt med en svamprisotto med tryffel i säsong tillsammans med en lagrad äldre Nebbiolo, där svamp, skog och balanserade tanniner gör sitt till maten, mums! Finns så mycket mer...vit Bourgogne med fisk och smörsås.... :))