Elevporträtt Jenny Walldén

Jennie Walldén lagade hem vinsten i Sveriges Mästerkock 2013, och fick en helt ny karriär. Idag driver hon egna restaurangen Namu i Malmö och arbetar även som tv-kock.

Hon gick Sommelierutbildningen på Vinkällan i Malmö 2017.

Varför Sommelierutbildningen:

Jag har alltid haft en stor passion för mat och med det kommer naturligt en koppling till dryck, men att få till dom klockrena kombinationerna är inte alltid helt lätt.

2015 öppnade jag Namu tillsammans med min man, en restaurang med svensk-koreanska smaker. Jag jobbade aktivt med vinlistan men kände att jag behövde mer kött på benen, att jag behövde lära mig från grunden hur det funkar i vinvärlden.

Och, oj vad roligt det var att sätta sig i skolbänken igen!

 

Förändrat livet:

Utbildningen har inte förändrat livet direkt men det har bidragit till mer kunskap och jag gillar att ha koll på saker, att ha gedigen kunskap om det jag pratar om.

Innan utbildningen så kunde jag smaka på ett vin och tycka att det var gott men hade ingen koll på tex tillverkningsmetod. Idag har jag en helt annan förståelse varför ett vin smakar som det gör.

Utbildningen ledde på sätt och vis till att jag kunde lansera mitt egna vin, jag hade inte gjort det utan all den gedigna kunskapen jag har fått genom Vinkällans utbildning.

Vinet är framtagit tillsammans med den välrenomerade Mosel-producenten Marcus Mollitor i samarbete med The Wine Agency. Jag ville ta fram ett vin som funkar till asiatiska smakrika rätter men samtidigt härligt friskt, vilket jag tycker att vi har lyckats med.

Utbildningen har gett mig ett helt nytt självförtroende när det kommer till just mat och dryck i kombination och så mycket matnyttig kunskap!

 

Favoritregion:

Oj, vad svårt! Men Piemonte är så galet vacker och magiskt goda viner och god mat.

Mosel naturligtvis! En av de vackraste vinregionerna med fantastiska viner. Det jag tycker är så fascinerande med just Mosel är att man kan producera så underbara viner i ett så svalt klimat, även om det blir varmare även där nu.

Tips: Montepulciano! En fantastiskt vacker by i Toscana.

 

Guilty pleasure:

Ok…har nog ingen guilty pleasure men kanske Aperol Spritz?

Just nu är jag för övrigt en sucker på viner från Etna!

 

Bästa kombon:

Åh, det finns så mycket som är gott tillsammans! Chips med löjromsdipp och Champagne..kanske inte så oväntad men löjligt gott!

Montepulciano d’Abruzzo med sweet and sour-pork. Mums!

Korean BBQ, typ  med Pinot Noir från Nya Världen. Så otroligt gott tillsammans!