Elevporträtt Peter Skoglund

Driver idag vingården Bell Cros i Monsant, Spanien vars viner hyllas av kritikerkåren.

 

5 snabba frågor:                         Varför Sommelierutbildningen?

-                         Min fru Ann och jag startade 2017 ett vinprojekt i DO Montsant, Spanien, www.bellcros.com . Många vinkritiker som bedömer och skriver om viner har oftast en Sommelierbakgrund. Steg 1 gjorde jag för att för att sätta mej in i hur en Sommelier tänker när dom bedömer våra viner. Efter steg 1 blev jag fast, jag insåg hur mycket intressant det finns att lära om vin och allt som är relaterat till det, historia, kultur, geografi, klimat etc. December 2019 avslutade jag Steg 2 och fortsätter nu med att läsa Spanish Wine Scolar.

                                                          Hur har utbildningen förändrat ditt liv?

-                         På många sätt. Jag har upptäckt att det finns en massa goda och intressanta vita viner, något som jag inte drack så mycket av förut. Utbildningen har breddat min kunskap om hur många olika intressanta och goda viner det finns i världen. Idag dricker jag viner från alla världens hörn.

Som vinproducent har jag fått en stabil plattform att stå på. Nu, när jag pratar om våra egna viner kan jag sätta in det i ett större sammanhang, vilket gör det mycket mer intressant och nyanserat för åhöraren. Min nya kunskap om vin bidrar också i diskussionerna om utvecklingen av våra viner med vår winemaker.

Hemma i Sverige har jag börjat jobba på Ästad vingård. Där guidar jag gäster i vingården och i vineriet berättar jag om hur man gör vin, från druva till färdigt vin. Ett väldigt rolig del av jobbet är vinprovningarna, där gästerna får prova Ästads viner och jämföra med viner från hela världen. Detta är en väldigt spännande och stimulerande del av arbetet. Här kommer sommelierutbildning väl till pass. Här haglar det med alla typer av frågor om vin, högt och lågt.

                                                          Favoritregion, vin?

-                         I egentligen alla regioner. Ibland blir kan jag gilla ett vin bra för att det finns en intressant historia bakom. Jag gillar många typer av vin, mat och tillfälle avgör. Just nu har jag hur som helst lite extra kärlek till eleganta röda Bourgogne viner, kraftigare viner från Ribera del Duero och lite lätt mousserande vita Txakoli viner från Spanien.

 

                                                          Guilty pleasure?

-                         Husets röda/vita, bara dricka vin utan att tänka på vad man dricker.

                                                          Bästa kombon enligt dig?

-                         En favorit är Clos Mogador 2015, Priorat med Iberico Pata Negra skinka och lite småprat.