Vapen istället för vin: vinodlare kämpar för Ukrainas frihet

Den ryska attacken mot Ukraina förstör landets vinkultur.

Kriget rasar mitt i den 41 500 hektar stora vinodlingsregionen. Raketer slår ner nära vincentrumet i Odessa, vingårdar och vinerier beskjuts eller har för länge sedan övergivits. Vinmakare, sommelierer och vinhandlare kämpar nu i frontlinjen.

Fram till för några veckor sedan beskärde ukrainska vinodlare fortfarande i vingårdarna. Nu bär de uniformer och maskingevär, försvarar sitt land och kämpar för frihet. Allt annat har blivit sekundärt. Vingårdar och källare är övergivna, människor är rädda för missilattacker, många städer och byar i vinregionerna är under konstant rysk beskjutning. Vinodlare är nu soldater. 

Där det fanns vin är det nu krig

Enligt siffrorna från branschorganisationen "Wines of Ukraine" växer vinstockar på 41 500 hektar i Ukraina - det är nästan lika mycket som i Österrike. Under 2019 producerades 133,4 miljoner liter av ett 50-tal vingårdar och kooperativ. Idag finns det inte bara vingårdar i de södra delarna av landet som Odessa, det annekterade Krim, Mykolaiv eller Cherson, som sedan har erövrats av Ryssland, utan även i de norra områdena. Många vingårdar ligger i de för närvarande hårt omtvistade regionerna Chernihiv, Lviv, Kiev och Ternopil. Om några av dem redan har förstörts är i nuläget oklart.

Den livliga vinscenen i huvudstaden Kiev, som växte fram till före kriget, finns inte heller längre. Det bekräftar det ukrainska vinproffset Zorick Umanskyi från Kiev i en intervju med wein.plus. Fram till krigets början var han högsta chef för vinimportören Good Wine med runt 800 anställda. Bara en dag efter den ryska attacken packade han in sin familj i bilen och flydde via Moldavien till Bukarests säkerhet. Där satte han sig på ett plan till Tel Aviv, där hans föräldrar bor. Från Israel samordnar han nu humanitärt bistånd till sitt hemland med sin personal i Kiev.

Bomber förstör vin och delikatesser för 15 miljoner euro

Good Wine-lagret, cirka 15 kilometer utanför Kiev, totalförstördes i en rysk attack kort därefter. "Vin och mat värda 15 miljoner euro bombades till spillror", rapporterar Zorick Umanskyi.

Good Wine var inte bara en importör, företaget ägde också den största vinbutiken i Ukraina med delikatessbutik, vinbar och restaurang. Allt det där finns inte längre. "Vår butik i Kiev är öppen fyra timmar om dagen och säljer nu baslivsmedel", säger Umanskyi, "försäljning av alkohol är förbjuden i hela landet." Många av hans kollegor har flytt till västra Ukraina, Polen och Tyskland, säger han.

Fram till för tre veckor sedan arbetade WSET-examinerade och sommelier Anton hos vinhandlaren Good Wine i Kiev. Nu är han soldat vid fronten.

Andra slåss i armén, som Umanskyis medarbetare Anton. WSET-utexaminerade och flerfaldigt prisbelönta sommelier bär nu uniform och försvarar sitt land. Andra av hans anställda tillhandahåller humanitärt bistånd på marken genom att dela ut mat. "Tack vare vårt företags utmärkta logistik uppmanas vi av många icke-statliga organisationer att distribuera bistånd från utlandet. Det är mycket viktigt för organisationerna att arbeta med någon som har ett gott rykte och många välrenommerade kontakter", förklarar Zorick Umanskyi.

Även i vinodlingsområdet runt Mykolayiv försöker ukrainska trupper försvara varje hörn av landet. Själva staden är under konstant eld och det finns många civila offer. Den brittiske vinjournalisten Chris Boiling pratade med ukrainska vinmakare för International Wine Challenges tidskrift Canopy. Enligt Georgiy Molchanov, ägare till vingården Slivino Village, har områdena runt Mykolaiv där hans vingårdar finns beskjutits flera gånger. – Vid det här laget vet vi inte om det kommer att bli en skörd 2022. Nu är det dags för beskärning, vilket är mycket svårt under ständig beskjutning, missilattackerna och den ryska ockupationen, säger Molchanov till tidningen.

Mishail Molchanov står i vingården bredvid en rysk oexploderad granat. Hans son Georgiy är delägare i vingården Slivino Village i Mykolayiv-regionen.

Vinregionen söder om floden Dnipro nära städerna Cherson och Dnipropetrovsk är också under kraftig beskjutning. En del av regionen såväl som staden Cherson är ockuperad av ryska trupper, och vingårdarnas öde är för närvarande okänt.

Under sovjettiden var Ukraina den viktigaste vinproducenten i Sovjetunionen. På den tiden producerade vingårdarna främst söta viner. Det är först sedan 2014 som framför allt unga vinmakare har fokuserat på torra viner – och därmed initierat en kvalitetsrevolution. Många nya företag uppstod, ofta grundade av laterala aktörer. "Den sovjetiska modellen var industriellt orienterad: mycket vin, men inte dyrt. Det fanns inget behov av att producera fina, eleganta viner", förklarar Eugene Shneyderis från vingården Beykush, som ligger i den hårt kämpande staden Ochakiv i södra delen av landet, mellan Odessa och Mykolaiv.

Ex-tennisproffset och vinmakaren Stakhovsky slåss i Kiev

Det finns tre stora vinodlingsregioner i Ukraina. Det största området ligger i sydväst runt staden Odessa med nästan 50 procent av den totala ytan. Det ukrainska vinodlingsinstitutet, "Vasily Egorovich Tairov Institute of Viticulture and Winemaking", är också baserat där. Hamnstaden vid Svarta havet är av stor militär och ekonomisk betydelse för landet – och anses vara ett strategiskt mål i detta krig. Även om läget där var relativt lugnt fram till publiceringen av artikeln, lever människorna i ständig beredskap och förbereder sig för häftiga missilattacker. Den största vingården i regionen heter Shabo och producerar mer än 50 miljoner flaskor årligen. 

Den vinregion som är minst drabbad av striderna för tillfället är regionen Transcarpathian som gränsar till Ungern och Rumänien. Det är också här vingården till det tidigare tennisproffset Sergiy Stakhovsky, som grundades 2015, ligger. Den 36-årige Sergiy hade chansen att fly till säkerhet, men han stöder den ukrainska armén och kämpar i Kiev. Stakhovsky sa till tidningen Canopy, "Jag förväntar mig att årets skörd mestadels kommer att gå förlorad."

På vingården Fathers Wine, också i västra Ukraina, fyller inte personalen på vin, även om det är dags nu. Tillsammans med frivilliga har de i stället fyllt bensin och frigolit på hundratals flaskor och använt dem för att tillverka molotovcocktails. De syr kuddar och filtar, samlar in pengar till humanitärt bistånd och ger mat till värnpliktiga. "Vi gör allt som är nödvändigt för att försvara vårt land," sa ägaren Oksana Buyachok till tidningen Wine Business Monthly.

Glimtar av hopp och kämpaglöd

Branschorganisationen "Wines of Ukraine" planerar ändå att göra sin debut på ProWein i maj - trots kriget. "Under de senaste åtta åren har vinmakare på det ukrainska fastlandet gjort ett otroligt arbete, och de kommer inte att ge upp nu. Ingenting och ingen kommer att stoppa utvecklingen av vinodling i Ukraina", säger verkställande direktören för Wine&Spirits Ukraine, Victoria Agromakova.

Men i nuläget vågar ingen i den ukrainska vinindustrin göra en prognos om framtiden, för varje ny dag i kriget kan förstöra allt, förändra allt. På frågan om han har hopp om att återvända till sitt gamla liv svarar Zorick Umanskyi: "Vi har alla hopp. Det är en fråga om tid. Först måste vi driva ut fienden och sedan bygga upp allt igen."

 

Ursprunglig artikel: Raffaela Usai för wein.plus. Översättning: Mia Buchmann

Bilder: © Slivino Village, The Heart of Wine