Sommelierutbildningen

Vi har nordens absolut vassaste och bästa Sommelierutbildning som går i två olika steg.

Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.
Efter godkänd examen och avlagt dekanteringsprov ges våra elever möjlighet att ansöka om medlemskap i den Svenska Sommelierföreningen.

Vinkällan Dryckesutbildningar
Nordens största sommelierutbildning
 

 

Vinkällan är en skola för alla. Vårt motto är riktigt bra pedagogik och en familjär känsla där alla trivs. En roligare skola med andra ord, utan att på något sätt tumma på kraven på en riktigt bra och gedigen utbildning. Vi vill att våra elever ska se fram emot varje lektion och längta tillbaka till oss, även efter att de har avslutat sin Sommelierutbildning. Vinkällan är inte bara ett familjeföretag, vi är även ett företag som förmedlar familjekänsla och vi vill att alla som studerar hos oss ska känna sig som en del av Vinkällanfamiljen.

Sommelierutbildningen är uppdelad i Steg 1 och Steg 2 där vi går igenom alla vinproducerande länder och regioner på en avancerad nivå. Varje kursdag innehåller dessutom vinprovningar där vi övar på att beskriva vin. Efter avklarad examination får du titeln Sommelier att bära med stolthet, samt diplom, pin och ett förkläde med ditt namn på.

Efter din Sommelierutbildning erbjuder vi självklart massor av vidareutbildningar för att du ska kunna hålla din kunskap på topp.

Välkommen att börja din resa till Sommelier hos oss!

Sommelierutbildning 
Steg 1 

Under Steg 1 får du grundläggande kunskaper om vin, spritdrycker och öl. Utbildningen omfattar en termin och åtta undervisningstillfällen, med en lärarledd heldag varannan vecka och hemstudier. Det går utmärkt att bara läsa Steg 1 om du inte vill gå hela Sommelierutbildningen.

Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

  • Baskunskaper om vin och världens viktigaste vindistrikt, druvsorter, typer, stilar och olika länders vinlagar
  • Vinprovning – hur man bedömer och beskriver vin
  • Grundsmakernas samspel i dryck och mat
  • Hur man bestämmer rätt dryck till maten
  • Baskunskaper om de större spritdryckerna och de olika öltyperna 

Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.

Sommelierutbildning 
Steg 2

Går du vidare med Steg 2 kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med ytterligare ett antal viktiga områden, och bygger på kunskaperna inom de ämnen som du läste under Steg 1. Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Innehåll

  • Fördjupning av kunskaperna inom viktiga områden som Champagne, Bordeaux, Bourgogne, söta viner, Cognac och whisky
  • De viktigaste vindistriken, druvsorterna, typer, stilar och lagar
  • Att bedöma och beskriva vin, samt samspelet mellan vin och mat
  • De större spritdryckerna och sött vin
  • Defekter hos vin
  • Komposition av vinlistor
  • Sommelierens roll på restaurang
  • Lagar avseende alkoholhantering på restauranger 

Steg 2 avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier.

Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.

Nyfiken på vårt kursupplägg? 

Steg 1 - Kursdag 1: Introduktion
  • Allmän introduktion till alkoholdrycker
  • Genomgång av de faktorer som ger vinet dess karaktär
  • Genomgång av de olika vintypernas framställning
  • Introduktion till de olika druvsorternas karaktärer
  • Hur man bedömer och beskriver vin
Steg 1 - Kursdag 2: Frankrike
  • Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Övergripande koll på vinmakning i Frankrikes viktigaste distrikt
  • Vinlagar i Europa
  • I vinet: Syra & strävhet
Steg 1 - Kursdag 3: Mousserande vin
  • Champagne och mousserande vin
  • Tillverkning av mousserande vin
  • Övergripande kunskap om Champagne, Crémant, Cava, Franciacorta, Prosecco, Asti och mousserande från Nya Världen
  • Genomgång av mat och vin i kombination
  • I vinet: Doftintensitet
Steg 1 - Kursdag 4: Italien, Grekland & Ungern
  • Italien, Grekland och Ungern: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Italiens viktigaste områden och tillverkningsmetoder
  • Skillande mellan Amarone, Ripasso och Recioto
  • Grekland och Ungerns viktigaste områden och tillverkningsmetoder
  • I vinet: Alkohol
  • Grundsmak under kurstillfället: Sälta
Steg 1 - Kursdag 5: Iberiska halvön
  • Spanien & Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • I vinet: Karaktär & beskrivning
  • Grundsmak under kurstillfället: Beska
Steg 1 - Kursdag 6: Nya Världen
  • Nya Världen: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Genomgång av Nya Världens viktigaste länder: USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien
  • I vinet: Fyllighet & smakintensitet
  • Grundsmak under kurstillfället: Umami
Steg 1 - Kursdag 7: Tyskland, Österrike & Öl
  • Tyskland & Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Övergripande kunskap och Tyskland och Österrike, dess viner och prädikatsystemet
  • Öl: framställning, de vanligaste öltyperna, och de viktigaste länderna
  • Hur man provar och bedömer öl
  • I Vinet: Torrhet
  • Grundsmak under kurstillfället: Sötma
Steg 1 - Kursdag 8: Destillation
  • Sprit: framställning, olika sprittypers historia, råvaror, karaktär och användningsområde
  • Genomgång av olika spritstilar med provning
  • Genomgång av olika sätt att destillera
  • Hur man provar sprit
  • Grundsmak under kurstillfället: Syra
EXTRA

Vi erbjuder även extra tillfällen till de som vill:

  • Sake med Åke ”Sakemannen” Nordgren
  • Kaffe på Johan & Nyström
  • Dekanteringsprov med Svenska Sommelierföreningen
Steg 2 - Kursdag 1: Från ranka till vin
  • Vad innehåller vin
  • Från ranka till vin: vinodling, vintillverkning
  • Vad innehåller vin?
  • Beskärningsmetoder och vingårdssjukdomar
  • Ekologiskt och Biodynamiskt vin
  • Defekta viner
  • I vinet: Renhet, eftersmak & kvalitet samt primära, sekundära & tertiära aromer
Steg 2 - Kursdag 2: Bordeaux & Bourgogne
  • Djupdykning i Bordeaux och Bourgogne: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Vinlagar och klasificeringar
  • Second wines
  • Stora slott och kända Grand Cru-områden
  • I vinet: Lagringspotential
Steg 2 - Kursdag 3: Övriga Frankrike
  • Övriga Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Genomgång av alla Frankrikes områden förutom Bordeaux, Bourgogne och Champagne som har egna dagar
  • Mindre kända områden som bland annat Savoie och Korsika samt dess vinstilar
  • I vinet: Terroir & mineralitet
Steg 2 - Kursdag 4: Italien
  • Djupdykning i Italien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Viktiga Italienska druvsorter
  • Super Tuscan-viner
  • I vinet: Druva & ursprung
Steg 2 - Kursdag 5: Spanien
  • Djupdykning i Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Viktiga regioner samt genomgång av de mindre känsa områdena samt dess viner
  • I vinet: Fat
Steg 2 - Kursdag 6: Starkvin
  • Djupdykning i Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Starkvin: tillverkning av Sherry, Portvin och Madeira
  • Kort genomgång av mindre kända starkviner
Steg 2 - Kursdag 7: Amerika - USA, Chile & Argentina
  • Djupdykning i USA, Chile & Argentina
  • Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning 
Steg 2 - Kursdag 8: Oceanien & Sydafrika
  • Djupdykning i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika
  • Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning
Steg 2 - Kursdag 9: Tyskland, Österrike & Sött vin
  • Djupdykning i Tyskland och Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Söta viner: genomgång av klassiska söta viner
  • Tillverkning av sött vin
Steg 2 - Kursdag 10: Destillat - Whisky, Cognac
  • Djupdykning i Whisky och Cognac: tillverkning, lagar och stilar
  • Skillanden mellan Whisky och Whiskey
  • Kort genomgång av likörer
  • I vinet: Mognad
Steg 2 - Kursdag 11: Sommelieryrket
  • Sommelieryrket på restaurang
  • Hur man bygger en vinlista
  • Dekantering och champagneservering
  • Glas och serveringstemperaturer
  • Mat och vin i kombination
  • Att tävla i sommellerie
Steg 2 - Kursdag 12: Mousserande vin & Ost
  • Djupdykning i Champagne och andra mousserande viner
  • Geografi och klimat i Champagne
  • Prestigechampagner
  • Övningsexamination blindprovning
  • Ost: tillverkning och osttyper
  • Ost och dryck i kombination
Steg 2 - Kursdag 13: Examination
  • Skriftlig examination
  • Skriftlig examination i mat och vin i kombination
  • Blindprovning

Kommande kursstarter Steg 1

Stockholm 3 september (måndagar)
Stockholm 15 september (lördagar)
Åre City 23 oktober (tisdagar)
Sälen 26 november (måndagar)
Göteborg 27 november (tisdagar)
Stockholm 20 januari (söndagar)
Stockholm 22 januari (tisdagar)

Kommande kursstarter Steg 2

Göteborg 22 oktober (måndagar)
Stockholm 18 november (söndagar)

Vad kostar det?

Kostnaden för de olika stegen är:

  • Steg 1: 24 000:- exklusive moms
  • Steg 2: 35 000:- exklusive moms

Vid anmälan till båda kurserna samtidigt ges rabatterat pris: 53 900:- exklusive moms. Självklart går det utmärkt att delbetala om du inte vill betala hela kursavgiften på en gång. 

Kursdagar på Vinkällan

Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för hemstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09.30/10.00 och slutar 17.00/17.30. Två dryckesprovningar hålls varje kursdag, varav en i anslutning till lunchmåltiden – som självklart är anpassad till dagens tema.

Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.

Med tanke på mitt krävande jobb och ständigt fullproppade schema med oregelbundna tider och resor, så är det ovärderligt att kunna ta igen missade kursdagar och vara flexibel. Vinkällan hjälper mig att pussla ihop mitt schema så att jag kan pendla mellan olika städer, vilket gör att jag får chansen att genomföra hela utbildningen utan problem. Vinkällan står för något som jag ibland kan sakna i vinvärlden, den familjära känslan samt att deras pedagogik är långtifrån högtravande och enligt mig väldigt givande.

Petter "P-Lex" Askergren

Artist, författare, krögare

Vinkällans utbildning är otroligt bra, jag uppskattar särskilt att resan inte tar slut när vi tar examen. Kontinuerligt får man information om Vinkällan och vinvärlden, och erbjudanden om fortsättningskurser. Gemenskapen i Facebookgrupper är härlig. Det är suveränt att ha kontakt även efter utbildningen.

Ousainou "Osse" Mbye

Sommelier och hovmästare, Göteborgsoperan

En bra utbildning med bra utbildningsmaterial som arbetats fram under många år. Dessutom får familjen Samuelssons engagemang en att törsta efter mer… Dick Samuelssons kemisynsätt på det hela ger en kul och intressant infallsvinkel. 

Jimmy Örnewald

Sommelier, Grand Cafe i Oslo

För mig var Vinkällan ett självklart val. Deras seriösa men avslappnande sätt att hålla föreläsningar och vägleda sina elever känns modernt och aktuellt. Med ständigt uppdaterat kursmatrial får man alltid aktuella uppgifter och lära sig att hänga med i svängarna i vinvärlden.

Niklas Löfgren

Restaurangchef, Ekstedt

För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje. 

Anna Henningsson

Sommelier och vinkonsult