Sommelierutbildningen

Vi har nordens absolut vassaste och bästa Sommelierutbildning som går i två olika steg.

Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.
Efter godkänd examen och avlagt dekanteringsprov ges våra elever möjlighet att ansöka om medlemskap i den Svenska Sommelierföreningen.

Sommelierutbildning 
Steg 1 

Under Steg 1 får du grundläggande kunskaper om vin, spritdrycker och öl. Utbildningen omfattar en termin och åtta undervisningstillfällen, med en lärarledd heldag varannan vecka och hemstudier. Det går utmärkt att bara läsa Steg 1 om du inte vill gå hela Sommelierutbildningen.

Innehåll

  • Baskunskaper om vin och världens viktigaste vindistrikt, druvsorter, typer, stilar och olika länders vinlagar
  • Vinprovning – hur man bedömer och beskriver vin
  • Grundsmakernas samspel i dryck och mat
  • Hur man bestämmer rätt dryck till maten
  • Baskunskaper om de större spritdryckerna och de olika öltyperna 

Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.

Sommelierutbildning 
Steg 2

Går du vidare med Steg 2 kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med ytterligare ett antal viktiga områden, och bygger på kunskaperna inom de ämnen som du läste under Steg 1. Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Innehåll

  • Fördjupning av kunskaperna inom viktiga områden som Champagne, Bordeaux, Bourgogne, söta viner, Cognac och whisky
  • De viktigaste vindistriken, druvsorterna, typer, stilar och lagar
  • Att bedöma och beskriva vin, samt samspelet mellan vin och mat
  • De större spritdryckerna och sött vin
  • Defekter hos vin
  • Komposition av vinlistor
  • Sommelierens roll på restaurang
  • Lagar avseende alkoholhantering på restauranger 

Steg 2 avslutas med skriftlig examination och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier.

Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.

Nyfiken på vårt kursupplägg? 

Steg 1 - Kursdag 1: Introduktion
  • Allmän introduktion till alkoholdrycker
  • Genomgång av de faktorer som ger vinet dess karaktär
  • Genomgång av de olika vintypernas framställning
  • Introduktion till de olika druvsorternas karaktärer
  • Hur man bedömer och beskriver vin
Steg 1 - Kursdag 2: Frankrike
  • Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Övergripande koll på vinmakning i Frankrikes viktigaste distrikt
  • Vinlagar i Europa
Steg 1 - Kursdag 3: Mousserande vin
  • Champagne och mousserande vin
  • Tillverkning av mousserande vin
  • Övergripande kunskap om Champagne, Crémant, Cava, Franciacorta, Prosecco, Asti och mousserande från Nya Världen
  • Genomgång av mat och vin i kombination
Steg 1 - Kursdag 4: Italien & Portugal
  • Italien och Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Italiens viktigaste områden och tillverkningsmetoder
  • Skillande mellan Amarone, Ripasso och Recioto
  • Portugals viktigaste områden och tillverkningsmetoder
  • Grundsmak under kurstillfället: Sälta
Steg 1 - Kursdag 5: Spanien & Öl
  • Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Öl: framställning, de vanligaste öltyperna, och de viktigaste länderna
  • Hur man provar och bedömer öl
  • Grundsmak under kurstillfället: Beska
Steg 1 - Kursdag 6: Nya Världen
  • Nya Världen: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Genomgång av Nya Världens viktigaste länder: USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien
  • Grundsmak under kurstillfället: Umami
Steg 1 - Kursdag 7: Tyskland & Österrike
  • Tyskland, Österrike och övriga Europa: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Övergripande kunskap och Tyskland och Österrike, dess viner och prädikatsystemet
  • Kortfattad kunskap om Ungern och Grekland
  • Genomgång om övriga länder i Europa som gör vin
  • Grundsmak under kurstillfället: Sötma
Steg 1 - Kursdag 8: Sprit
  • Sprit: framställning, olika sprittypers historia, råvaror, karaktär och användningsområde
  • Genomgång av olika spritstilar med provning
  • Genomgång av olika sätt att destillera
  • Hur man provar sprit
  • Grundsmak under kurstillfället: Syra
EXTRA

Vi erbjuder även extra tillfällen till de som vill:

  • En halvdag om sake med Åke ”Sakemannen” Nordgren
  • En heldagsutbildning om kaffe på Johan & Nyström
  • Dekanteringsprov med Svenska Sommelierföreningen
  • Små specialistföreläsningar varje år på vårt öppna hus, 69:ans dag
Steg 2 - Kursdag 1: Från ranka till vin
  • Vad innehåller vin
  • Från ranka till vin: vinodling, vintillverkning
  • Vad innehåller vin?
  • Beskärningsmetoder och vingårdssjukdomar
  • Ekologiskt och Biodynamiskt vin
  • Defekta viner
Steg 2 - Kursdag 2: Bordeaux & Bourgogne
  • Djupdykning i Bordeaux och Bourgogne: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Vinlagar och klasificeringar
  • Second wines
  • Stora slott och kända Grand Cru-områden
Steg 2 - Kursdag 3: Frankrike
  • Övriga Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Genomgång av alla Frankrikes områden förutom Bordeaux, Bourgogne och Champagne som har egna dagar
  • Mindre kända områden som bland annat Savoie och Korsika samt dess vinstilar
Steg 2 - Kursdag 4: Italien
  • Djupdykning i Italien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Viktiga Italienska druvsorter
  • Super Tuscan-viner
Steg 2 - Kursdag 5: Spanien
  • Djupdykning i Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Viktiga regioner samt genomgång av de mindre känsa områdena samt dess viner
  • Lagring av vin
Steg 2 - Kursdag 6: Potugal & Starkvin
  • Djupdykning i Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Starkvin: tillverkning av Sherry, Portvin och Madeira
  • Kort genomgång av mindre kända starkviner
Steg 2 - Kursdag 7: Nya Världen del 1
  • Djupdykning i Nya Världen del 1
  • Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning i USA, Chile och Argentina
Steg 2 - Kursdag 8: Nya Världen del 2
  • Djupdykning i Nya Världen del 2
  • Genomgång av både stora om små områden, dess viner och vintillverkning i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika
  • Kort genomgång av övriga länder i Nya Världen som gör vin
Steg 2 - Kursdag 9: Tyskland, Österrike & Sött vin
  • Djupdykning i Tyskland och Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Söta viner: genomgång av klassiska söta viner
  • Tillverkning av sött vin
Steg 2 - Kursdag 10: Whisky, Cognac & Ost
  • Djupdykning i Whisky och Cognac: tillverkning, lagar och stilar
  • Skillanden mellan Whisky och Whiskey
  • Kort genomgång av likörer
  • Ost: tillverkning och osttyper
  • Ost och dryck i kombination
Steg 2 - Kursdag 11: Sommelieryrket
  • Sommelieryrket på restaurang
  • Hur man bygger en vinlista
  • Dekantering och champagneservering
  • Glas och serveringstemperaturer
  • Mat och vin i kombination
  • Att tävla i sommellerie
Steg 2 - Kursdag 12: Mousserande vin & Alkohollagar
  • Djupdykning i Champagne och andra mousserande viner
  • Geografi och klimat i Champagne
  • Prestigechampagner
  • Lagar och regler vid alkoholhantering på restaurang
  • Övningsexamination blindprovning
Steg 2 - Kursdag 13: Examination
  • Skriftlig examination
  • Skriftlig examination i mat och vin i kombination
  • Blindprovning

Kommande kursstarter Steg 1

Stockholm 23 januari (tisdagar)

Malmö 12 februari (måndagar)

Stockholm 3 mars (lördagar)

Göteborg 16 april (måndagar)

Stockholm 6 maj (söndagar)

Kommande kursstarter Steg 2

Stockholm 28 februari (onsdagar)

Göteborg 27 mars (tisdagar)

Stockholm 15 april (söndagar)

Stockholm 15 maj (tisdagar)

Malmö 4 juni (måndagar)

Vad kostar det?

Kostnaden för de olika stegen är:

  • Steg 1: 24 000:- exklusive moms
  • Steg 2: 35 000:- exklusive moms

Vid anmälan till båda kurserna samtidigt ges rabatterat pris: 53 900:- exklusive moms. Självklart går det utmärkt att delbetala om du inte vill betala hela kursavgiften på en gång. 

Kursdagar på Vinkällan

Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för hemstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09.30/10.00 och slutar 17.00/17.30. Två dryckesprovningar hålls varje kursdag, varav en i anslutning till lunchmåltiden – som självklart är anpassad till dagens tema.

Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.

Med tanke på mitt krävande jobb och ständigt fullproppade schema med oregelbundna tider och resor, så är det ovärderligt att kunna ta igen missade kursdagar och vara flexibel. Vinkällan hjälper mig att pussla ihop mitt schema så att jag kan pendla mellan olika städer, vilket gör att jag får chansen att genomföra hela utbildningen utan problem. Vinkällan står för något som jag ibland kan sakna i vinvärlden, den familjära känslan samt att deras pedagogik är långtifrån högtravande och enligt mig väldigt givande.

Petter "P-Lex" Askergren

Artist, författare, krögare

Vinkällans utbildning är otroligt bra, jag uppskattar särskilt att resan inte tar slut när vi tar examen. Kontinuerligt får man information om Vinkällan och vinvärlden, och erbjudanden om fortsättningskurser. Gemenskapen i Facebookgrupper är härlig. Det är suveränt att ha kontakt även efter utbildningen.

Ousainou "Osse" Mbye

Sommelier och hovmästare, Göteborgsoperan

En bra utbildning med bra utbildningsmaterial som arbetats fram under många år. Dessutom får familjen Samuelssons engagemang en att törsta efter mer… Dick Samuelssons kemisynsätt på det hela ger en kul och intressant infallsvinkel. 

Jimmy Örnewald

Sommelier, Grand Cafe i Oslo

För mig var Vinkällan ett självklart val. Deras seriösa men avslappnande sätt att hålla föreläsningar och vägleda sina elever känns modernt och aktuellt. Med ständigt uppdaterat kursmatrial får man alltid aktuella uppgifter och lära sig att hänga med i svängarna i vinvärlden.

Niklas Löfgren

Restaurangchef, Ekstedt

För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje. 

Anna Henningsson

Sommelier och vinkonsult