Sommelierutbildningen

Vi har nordens absolut vassaste och bästa Sommelierutbildning som går i två olika steg.

Vinkällans Sommelierutbildning är godkänd och rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen.
Efter godkänd examen och avlagt dekanteringsprov ges våra elever möjlighet att ansöka om medlemskap i den Svenska Sommelierföreningen.

Sommelierutbildning 
Steg 1 

Under Steg 1 får du grundläggande kunskaper om vin, spritdrycker och öl. Utbildningen omfattar en termin och åtta undervisningstillfällen, med en lärarledd heldag varannan vecka och hemstudier. Det går utmärkt att bara läsa Steg 1 om du inte vill gå hela Sommelierutbildningen.

Innehåll

  • Baskunskaper om vin och världens viktigaste vindistrikt, druvsorter, typer, stilar och olika länders vinlagar
  • Vinprovning – hur man bedömer och beskriver vin
  • Grundsmakernas samspel i dryck och mat
  • Hur man bestämmer rätt dryck till maten
  • Baskunskaper om de större spritdryckerna och de olika öltyperna 

Steg 1 avslutas med ett skriftligt prov. Sommelierdiplomet erhålls dock endast efter slutexamen i Steg 2.

Sommelierutbildning 
Steg 2

Går du vidare med Steg 2 kan du se fram emot en riktig fördjupning av dina kunskaper. Vi arbetar med ytterligare ett antal viktiga områden, och bygger på kunskaperna inom de ämnen som du läste under Steg 1. Det går också utmärk att hoppa på Steg 2 även om du inte har gått Steg 1 hos oss, så länge du har kunskaper sedan tidigare som motsvarar Steg 1-nivå. Om du är osäker kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Innehåll

  • Fördjupning av kunskaperna inom viktiga områden som Champagne, Bordeaux, Bourgogne, söta viner, Cognac och whisky
  • De viktigaste vindistriken, druvsorterna, typer, stilar och lagar
  • Att bedöma och beskriva vin, samt samspelet mellan vin och mat
  • De större spritdryckerna och sött vin
  • Defekter hos vin
  • Komposition av vinlistor
  • Sommelierens roll på restaurang
  • Lagar avseende alkoholhantering på restauranger 

Steg 2 avslutas med skriftlig och muntlig examination, och en blindprovning som efter godkännande ger dig titeln Sommelier.

Du får Vinkällans diplom, nål och förkläde med ditt namn i guldbrodyr.

Vi erbjuder dessutom alla våra elever möjligheten att läsa WSET Level 3 Award in Wines i anslutning till sin examen så man får med sig sin nyvunna vinkunskap både på svenska och engelska.

Nyfiken på vårt kursupplägg? 

Steg 1 - Kursdag 1: Introduktion
  • Allmän introduktion till alkoholdrycker
  • Genomgång av de faktorer som ger vinet dess karaktär
  • Genomgång av de olika vintypernas framställning
  • Introduktion till de olika druvsorternas karaktärer
  • Hur man bedömer och beskriver vin
Steg 1 - Kursdag 2: Frankrike
  • Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Vinlagar
Steg 1 - Kursdag 3: Mousserande vin
  • Champagne och mousserande vin
  • Genomgång av mat och vin i kombination
Steg 1 - Kursdag 4: Italien & Portugal
  • Italien och Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Grundsmak under kurstillfället: Sälta
Steg 1 - Kursdag 5: Spanien & Öl
  • Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Öl: framställning, de vanligaste öltyperna, och de viktigaste länderna
  • Grundsmak under kurstillfället: Beska
Steg 1 - Kursdag 6: Nya Världen
  • Nya Världen: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Grundsmak under kurstillfället: Umami
Steg 1 - Kursdag 7: Tyskland & Österrike
  • Tyskland, Österrike och övriga Europa: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Grundsmak under kurstillfället: Sötma
Steg 1 - Kursdag 8: Sprit
  • Sprit: framställning, olika sprittypers historia, råvaror, karaktär och användningsområde
  • Grundsmak under kurstillfället: Syra
Steg 2 - Kursdag 1: Från ranka till vin
  • Vad innehåller vin
  • Från ranka till vin
  • Defekta viner
Steg 2 - Kursdag 2: Bordeaux & Bourgogne
  • Bordeaux och Bourgogne: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Steg 2 - Kursdag 3: Frankrike
  • Övriga Frankrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Steg 2 - Kursdag 4: Italien
  • Italien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Steg 2 - Kursdag 5: Spanien
  • Spanien: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
Steg 2 - Kursdag 6: Potugal & Starkvin
  • Portugal: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Starkvin
Steg 2 - Kursdag 7: Nya Världen del 1
  • Nya Världen del 1: USA, Chile och Argentina
Steg 2 - Kursdag 8: Nya Världen del 2
  • Nya världen del 2: Australien, Nya Zeeland, Sydafrika
Steg 2 - Kursdag 9: Tyskland, Österrike & Sött vin
  • Tyskland och Österrike: vindistrikt, druvsorter och vinstilar
  • Söta viner: tillverkning och klassiska söta viner
Steg 2 - Kursdag 10: Whisky, Cognac & Ost
  • Whisky och Cognac: tillverkning, lagar och stilar
  • Ost: tillverkning och osttyper, samt ost och dryck i kombination
Steg 2 - Kursdag 11: Sommelieryrket
  • Sommelieryrket på restaurang
  • Dekantering och champagneservering
Steg 2 - Kursdag 12: Mousserande vin & Alkohollagar
  • Champagne och andra mousserande viner
  • Lagar och regler vid alkoholhantering på restaurang
Steg 2 - Kursdag 13: Examination
  • Examination

Kommande kursstarter Steg 1

Stockholm 12 november (söndagar)

Göteborg 14 november (tisdagar)

Sälen 4 december (måndagar)

Stockholm 23 januari (tisdagar)

Malmö 12 februari (måndagar)

Stockholm 6 maj (söndagar)

Kommande kursstarter Steg 2

Göteborg 30 oktober (måndagar)

Göteborg 27 mars (tisdagar)

Stockholm 15 april (söndagar)

Stockholm 15 maj (tisdagar)

Malmö 4 juni (måndagar)

Vad kostar det?

Kostnaden för de olika stegen är:

  • Steg 1: 22 000:- exklusive moms
  • Steg 2: 33 000:- exklusive moms

Vid anmälan till båda kurserna samtidigt ges rabatterat pris: 51 900:- exklusive moms. Självklart går det utmärkt att delbetala om du inte vill betala hela kursavgiften på en gång. 

Kursdagar på Vinkällan

Kursdagarna ligger med två veckors mellanrum för hemstudier. De lärarledda dagarna börjar klockan 09.30/10.00 och slutar 17.00/17.30. Två dryckesprovningar hålls varje kursdag, varav en i anslutning till lunchmåltiden – som självklart är anpassad till dagens tema.

Under varje kursdag ingår frukost, lunch, fika och de viner som provas.

Med tanke på mitt krävande jobb och ständigt fullproppade schema med oregelbundna tider och resor, så är det ovärderligt att kunna ta igen missade kursdagar och vara flexibel. Vinkällan hjälper mig att pussla ihop mitt schema så att jag kan pendla mellan olika städer, vilket gör att jag får chansen att genomföra hela utbildningen utan problem. Vinkällan står för något som jag ibland kan sakna i vinvärlden, den familjära känslan samt att deras pedagogik är långtifrån högtravande och enligt mig väldigt givande.

Petter "P-Lex" Askergren

Artist, författare, krögare

Vinkällans utbildning är otroligt bra, jag uppskattar särskilt att resan inte tar slut när vi tar examen. Kontinuerligt får man information om Vinkällan och vinvärlden, och erbjudanden om fortsättningskurser. Gemenskapen i Facebookgrupper är härlig. Det är suveränt att ha kontakt även efter utbildningen.

Ousainou "Osse" Mbye

Sommelier och hovmästare, Göteborgsoperan

En bra utbildning med bra utbildningsmaterial som arbetats fram under många år. Dessutom får familjen Samuelssons engagemang en att törsta efter mer… Dick Samuelssons kemisynsätt på det hela ger en kul och intressant infallsvinkel. 

Jimmy Örnewald

Sommelier, Grand Cafe i Oslo

För mig var Vinkällan ett självklart val. Deras seriösa men avslappnande sätt att hålla föreläsningar och vägleda sina elever känns modernt och aktuellt. Med ständigt uppdaterat kursmatrial får man alltid aktuella uppgifter och lära sig att hänga med i svängarna i vinvärlden.

Niklas Löfgren

Restaurangchef, Ekstedt

För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje. 

Anna Henningsson

Sommelier och vinkonsult