Vinkällanfamiljen

Kärnan i Vinkällanfamiljen består av familjen Samuelsson, men innefattar numera även Vinkällans personal och framförallt alla våra elever. I familjen Samuelsson ingår Dick, Britta, Maya och Filip. Dick och Britta startade Vinkällan 1996 och Maya och Filip blev senare delägare. Tillsammans med alla medarbetare har familjen drivit Vinkällan till Nordens största utbildare av Sommelierer. Dessutom satsar Vinkällan på att nå ut även utanför Nordens gränser med Scandinavian Wine Academy.

Britta Samuelsson

Britta Samuelsson

VD

Britta är Vinkällans VD vilket innebär att hon har det yttersta ansvaret för verksamheten och basar över ekonomi, personal och strategisk utveckling. Britta älskar att dansa, och eftersom hon och Dick vistas mycket i Spanien passar hon på att lära sig dansa flamenco. Afrika och afrikansk dans ligger också varmt om Brittas hjärta.

Dick Samuelsson

Dick Samuelsson

Rektor

Dick är Vinkällans rektor och ansvarig för utbildningen. Han har jobbat med vin i mer än 35 år och har en bakgrund på Vin & Sprit. Där arbetade han som kemist på deras provningslabb med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning. På 90-talet utformade han kursplanen för Restaurangakademiens Sommelierutbildning. Idag är Dick Sveriges ledande vinkemist och är alltid på jakt efter ny kunskap, därmed är han är oslagbar i Trivial Pursuit. Dick är också en hejare på innebandy.

Maya Samuelsson

Maya Samuelsson

Marknadsföringsansvarig

Maya är marknadsföringsansvarig på Vinkällan och föreläser även på Sommelierutbildningen. Maya vann Lily Bollinger Awards 2014 och fick då titeln Årets kvinnliga Sommelier. Samma år blev hon tilldelad priset som Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM hela tre år i rad. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig, hjälper hon nu till att coacha Svenska Sommelierlandslaget. Maya har blivit ett populärt inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar och pratar vin i kombination med mat på ett lättförståeligt sätt.

Filip Samuelsson

Filip Samuelsson

Strategi & ekonomi

Filip  jobbar med strategisk utveckling och ekonomi på Vinkällan. Med budgetansvar och verksamhetsutveckling som huvudintresse är han delaktig i det mesta som händer i företaget. I nuläget ligger dock Filips fokus på KTH där han doktorerar inom astrofysik.

Erik Plöen Casterud

Erik Plöen Casterud

Studierektor, lärare & ekonomi

Erik är Studierektor och en av våra huvudlärare. Utöver att schemalägga utbildningen så stöttar han även Britta och Filip i ekonomiska frågor. Erik började sin bana inom dryckesbranschen genom att sälja vin över disk på Systembolaget 2006. 2010 blev han certifierad sommelier och jobbade då tillsammans med Jürgen Grossmann på Restaurang GQ, där han hade ansvar för vinbaren. Har jobbat på Vinkällan Dryckesutbildningar sen 2014.

Har en examen i WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits.  

Love Åkerberg

Love Åkerberg

Kursplanering & administration

Love ansvarar för utskrift av vårt kursmaterial samt servicen på kursdagarna och går under namnet ”Mood Manager”, vilket säger allt om hans förmåga att sprida god stämning på kontoret. Han har även tagit sin Sommelierexamen hos oss. Love har jobbat i matbutik i flera år och har då främst stått i charkdisken där intresset för mat och dryck verkligen blommade ut. Här på Vinkällan har han varit sedan våren 2015. När Love inte är på Vinkällan lagar han gärna mat eller umgås med nära och kära, gärna i kombination.

Anette Zellén Söderström

Anette Zellén Söderström

Säljare

Anettes stora intresse förutom att umgås med familj och vänner – är mat och vin. Så stort att hon bestämde sig för att ändra på hela sitt liv – från en hiskeligt massa år som KAM-säljare inom media till att bli utbildad Sommelier, som i sin tur ledde till anställning på Systembolaget och senare som Marketing Manager hos en vinleverantör. Anette gick också till semifinal i Sommelier-SM 2015. Nu är Anette vår säljare, men hon föreläser även på kortare kurser. Hon är även Munskänk som nu läser 3-betyget.

Maria Buchmann

Maria Buchmann

Kursplanering & administration

Marias stora intresse för vin väcktes när familjen köpte en vingård i Ungern för snart 15 år sedan. Nu ligger fokus på det nystartade bränneriet där det bl.a. tillverkas gin. Maria började i krogbranschen som 17-åring och har även hunnit med att driva inredningsbutik, café och vinbar. Med sin ekonom-bakgrund har hon hunnit med ett par år på Svea Ekonomi innan hon pluggade till Sommelier på Vinkällan 2016-17. Maria ansvarar för kursdagarna i Göteborg.

Mauro Nicastro

Mauro Nicastro

Marknadsföring & administration

Mauro  tog sin Sommelierexamen på Vinkällan 2016 och arbetade under tiden på The Winery Hotel som Sommelier och assisterande Vinmakare. Han tycker att det är en fantastisk känsla att förädla en druva till något drickbart och har gjort tre skördar under 2017 i Sydafrika och Chianti, Italien. Han har tidigare jobbat inom restaurang, bland annat Michelangelo som ägs av hans farbror. Mauro brinner för att resa och upptäcka nya områden, smaker, kulturer och tycker om att laga mat.

Josefine Sjödin

Josefine Sjödin

Kursadministration

Josefine läser basåret på KTH efter tidigare studier inom hållbar utveckling på Stockholms Universitet. På Vinkällan jobbar hon med bland annat kursdagar och mässor. När hon inte är i skolan eller hjälper till på Vinkällan umgås hon med vänner/familj och sjunger i kör, dessutom älskar hon att resa och har även bott och arbetat utomlands.        

Max Ridell

Max Ridell

Administration & IT

Max har arbetat med det mesta på Vinkällan och hjälper numera till där och när det behövs. Annars jobbar Max på Systembolaget och pluggar matematik på Stockholms Universitet. Han är också grymt bra på innebandy som han lirar tillsammans med Filip och Dick två gånger i veckan.           

Thomas Ilkjær

Thomas Ilkjær

Platschef & lärare

Thomas Ilkjaer är platschef och huvudlärare för Vinkällans avdelning Vinakademiet i Danmark. Han är dansk vinskribent, varit bosatt i Sverige sedan 2005 men har nu flyttat tillbaka till Danmark. Hans specialområde är Italien där han har rest och provsmakat i 15 år.