Våra fantastiska föreläsare

Vi är verkligen otroligt stolta över att ha några av nordens absolut främsta lärare på våra kurser! Med olika bakgrunder men med samma brinnande intresse för dryck ger de perfekt fokus och variation till varje kurs. Våra lärare är inte bara experter på sitt ämne, de kan även lära ut sina kunskaper på ett mycket pedagogiskt och lättförståeligt sätt. Vi vet att många av våra elever inte har suttit i skolbänken på ett tag och inte har studievana, därför lägger vi stor vikt vid att pedagogiken har en central roll i vår utbildning. Oavsett förutsättningar vill vi att alla ska kunna lära sig på sina villkor.

Dick Samuelsson

Dick är Vinkällans rektor och ansvarig för utbildningen. Han har jobbat med vin i mer än 35 år och har en bakgrund på Vin & Sprit. Där arbetade han som kemist på deras provningslabb med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning. Sedan dess har han delvis arbetat på Systembolaget och även som konsult till bland annat SAS och Dafgårds.

På 90-talet utformade han kursplanen för Restaurangakademiens Sommelierutbildning. Idag är Dick Sveriges ledande vinkemist och är alltid på jakt efter ny kunskap, därmed är han är oslagbar i Trivial Pursuit. Dick är också en hejare på innebandy.

Maya Samuelsson

Maya, dottern i familjen Samuelsson, är marknadsföringsansvarig för Vinkällan och föreläser även på Sommelierutbildningen.

Maya är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga Sommelierer och när hon 2014 vann Lily Bollinger Awards fick hon titeln Årets kvinnliga Sommelier. Samma år blev hon tilldelad priset som Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM de tre senaste åren. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig, hjälper hon nu till att coacha andra som vill tävla.

Maya har blivit ett populärt inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar vin och pratar vin i kombination med mat på ett lättförståeligt sätt.

Pontus Jennerholm

Pontus har föreläst på Vinkällan sedan våren 2015 och ägnar stor del av sin arbetstid till uppdatering av kursmaterial. Tidigare har han jobbat på restauranger i Sverige och Storbritannien samt flera år på Systembolaget. Pontus har sju års erfarenhet som universitetslärare på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan där han arbetade med Sommelierutbildningen. Han är välutbildad med en fil. kand i Måltidskunskap och värdskap, WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits och studerar för närvarande till Master of Wine.

Studierna upptar mycket av Pontus fritid och när det blir tid över studerar han även lite filosofi, eller ägnar tiden åt vin i mer avslappnade former på besök i vinregioner eller på restaurang.

Erik Plöen Casterud

Erik är Studierektor och en av våra lärare som även sköter ekonomin på Vinkällan. Han är uppväxt i en matintresserad familj i Richmond, London och på landet utanför Sigtuna.

Erik började sin bana inom dryckesbranschen på Systembolaget 2006 och har sedan dess utbildat sig till Sommelier, varit ansvarig för Restaurang GQ:s vinbar, startat ett ölbryggeri, pluggat geologi & klimatologi, oenologi och företagsekonomi. Inte nog med det så studerar han just nu också till WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits.  

Anette Zellén Söderström

Anettes stora intresse förutom att umgås med familj och vänner – är mat och vin. Så stort att hon bestämde sig för att ändra på hela sitt liv – från en hiskeligt massa år som KAM-säljare inom media till att bli utbildad Sommelier, som i sin tur ledde till anställning på Systembolaget och senare som Marketing Manager hos en vinleverantör. Anette gick också till semifinal i Sommelier-SM 2015. Nu är Anette vår säljare, men hon föreläser även på kortare kurser. Hon är även Munskänk som nu läser 3-betyget.

Anders Melldén

Anders gick från att arbeta som Sommelier på restaurang till att, för snart 15 år sedan, starta eget företag som vinskribent, provningsledare och utbildare på olika restaurangskolor. Han har undervisat från gymnasienivå till vuxna elever och varit gästföreläsare på Grythyttan. För bland annat magasinet Livets Goda har Anders provat och skrivit om vin sedan 2001, och han har läst journalistik på Poppius journalistskola.

Andreas Lindqvist

Andreas driver företaget Aktivitetsteamet som sedan år 2000 genomför äventyrs- och företagsevent i Sverige och resten av världen. Andreas har sedan början på 90-talet haft ett stort och brinnande intresse för mat och dryck. Han har i över 15 års tid hållit dryckesprovningar för grupper på konferenshotell och restauranger. För några år sedan började Andreas föreläsa hos oss på Vinkällan och numera läser han även WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits.

Johan Franco Cereceda

Johan är en av Sveriges ledande dryckesskribenter och när han inte undervisar hos oss jobbar han på Vinguiden. Han har tidigare medverkat i Allt om Vin, Fine Wine, Bolaget, World of Wine News, Världens Viner samt i TV4 Nyhetsmorgon som dryckesexpert. Johan är vår expert på Spanien och Portugal.

Johan Edström

Johan har en bakgrund som Sommelier på Restaurang Lejontornet och som källarmästare på Vinkällaren Grappe. När Svenska Sommelierföreningen bildades var Johan en av grundarna. Han har tidigare även arbetat med PR & Kommunikation på Philipson Söderberg och har deltagit i ett antal internationella Sommeliertävlingar. 

Vincent ”Vinbonden” Arrhenius

Vincent är vinutbildad i Bordeaux och har haft många olika roller i vinbranschen. Vincent har bl.a. varit nordenchef för Australian Wine Bureau och ansvarig för Systembolagets provningsverksamhet. Idag driver han bolagen Vinbonden och Din Vinresa samt arbetar som föreläsare och vinskribent. Vincents första vinbok vann pris för Bästa svenska vinlitteratur och Tredje bästa vinlitteratur i världen. 

Niklas Löfgren

När Niklas gick vår Sommelierutbildning var han den yngsta eleven på utbildningen. Hans karriär inom restaurangbranschen har sedan dess gått spikrakt uppåt och idag jobbar han som restaurangchef på stjärnkrogen Ekstedt i Stockholm. Niklas föreläser på Sommelierutbildningen om Sommelierens yrkesroll på restaurang.

Åke Nordgren

Åke är VD på Akebono och är en av Europas främsta experter inom området japansk dryck och mat. Han har blivit utnämnd till Sakesamuraj i Japan, vars titel endast 38 utvalda personer i världen har tilldelats. Åke är dessutom domare i IWSC och IWC i London. Sin Sommelierexamen tog Åke här på Vinkällan i Stockholm. Hos oss utbildar han i sake, främst kursen WSET Level 3 Award in Sake.