Välkommen till Vinkällanfamiljen! Skolan med Familjekänsla  Kan man verkligen avgöra vinets ålder genom att titta på det? Nyexamenierade sommelierstudenter! Korkdefekt… eller?

Föreläsare


 

PCP 0312Dick Samuelsson är huvudföreläsare på Vinkällan. Dick har en bakgrund på Vin&Sprit, där han arbetade som kemist på deras provningslab med ansvar för kvalitetssäkring och internutbildning. Sedan dess har han arbetat som konsult till bland annat SAS och Dafgårds, och utformade på 90-talet kursplanen för Restaurangakademiens sommelierutbildning. Dick är Sveriges ledande vinkemist.

 

 

  

 

  

PCP 0738

Maya Samuelsson marknadsföringsansvarig för Vinkällan och föreläser även på sommelierutbildningen. Maya är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga sommelierer och år 2014 vann hon Lily Bollinger Awards. Samma år blev hon tilldelad priset som Årets nykomling på Restauranggalan. Dessutom har Maya placerat sig på pallplats i Sommelier-SM de tre senaste åren. Eftersom Maya har mycket tävlingserfarenhet bakom sig hjälper hon nu till att coacha andra som vill tävla. Maya har blivit ett populärt inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon pratar vin i kombination med mat på ett lättförståeligt sätt.

 

  

 

 

PCP 0464

 Pontus Jennerholm är lärare med en bakgrund på restauranger i Sverige och Storbritannien samt flera år på Systembolaget. Han har sju års erfarenhet som universitetslärare på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan där han arbetade med sommelierutbildningen. Pontus är välutbildad med en fil. kand i Måltidskunskap och värdskap, WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits och studerar för närvarande till Master of Wine. Studierna upptar mycket av Pontus fritid och när det blir tid över studerar han även lite filosofi, eller ägnar tiden åt vin i mer avslappnade former på besök i vinregioner eller på restaurang. 

 

 

  

  

PCP 0525

Emelie Hunter, tidigare elev på Vinkällan. Har sedan dess arbetat som sommelier på kvarterskrog, vinbar och enstjärnig Michelin restaurang. Numer ansvarig för kursdagarna i Göteborg. Föreläser även om Champagne och mousserande vin samt Sommelierens roll på restaurang.

 

 

 

 

 

 

  

   

 

 

PCP 0056

Erik Casterud är Studierektor och en av våra lärare som även sköter ekonomin på Vinkällan. Han är uppväxt i en matintresserad familj i Richmond, London och på landet utanför Sigtuna. Erik började sin bana inom dryckesbranschen på Systembolaget 2006 och har sedan dess utbildat sig till sommelier, varit ansvarig för Restaurang GQ:s vinbar, startat ett ölbryggeri, pluggat geologi & klimatologi, oenologi och företagsekonomi. Inte nog med det så studerar han just nu också till WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. 

 

 

 

 

 

PCP 0085

 

Anette Zellén Söderström stora intresse, förutom att umgås med familj och vänner, är mat och vin. Därför bestämde hon sig för att ändra på hela sitt liv. Från att ha jobbat många år som KAM-säljare inom media valde Anette att utbilda sig till sommelier som i sin tur ledde till en anställning på Systembolaget och senare som Marketing Manager hos en vinleverantör. I Sommelier-SM 2015 gick Anette till semifinal. På Vinkällan jobbar Anette som säljare. På kvällarna är hon engagerad i Munskänkarna och är också utbildningsansvarig i sin sektion.

 

 

 Johan Franco CerecedaJohan Franco Cereceda
, vår andra huvudlärare är en av Sveriges ledande dryckesskribenter. Han är chefredaktör för Världens Viner och redaktionschef för Allt om Whisky. Han har tidigare medverkat i Allt om Vin, Fine Wine, Bolaget, World of Wine News samt i TV4 Nyhetsmorgon som dryckesexpert. Johan är vår expert på Spanien och Portugal. 

 

 

 

 

  

  

 

PCP 0588Andreas Lindqvist driver företaget Aktivitetsteamet som sedan år 2000 genomför äventyrs- och företagsevent i Sverige och resten av världen. Andreas har sedan början på 90-talet haft ett stort och brinnande intresse för mat och dryck. Han har i över 15 års tid hållit dryckesprovningar för grupper på konferenshotell och restauranger. För några år sedan började Andreas intressera sig även för kakao och han och chokladprovningar har kommit att bli ett stående och uppskattat inslag i hans repertoar.  

 

 

 

  

  

jerkerVincent "Vinbonden" Arrhenius är vinutbildad i Bordeaux och har haft många olika roller i vinbranschen. Vincent har bl a varit Nordenchef för Australian Wine Bureau och ansvarig för Systembolagets provningsverksamhet. I dag driver han bolagen Vinbonden och Din Vinresa samt arbetar som föreläsare och vinskribent. Vincents första vinbok vann pris för Bästa svenska vinlitteratur och Tredje bästa vinlitteratur i världen. 

 

 

 

  

PCP 0769Johan Edström driver eget företag i dryckesbranschen, Vinkunskap i Sthlm AB. Förutom utbildning skriver han om vin och sprit samt håller vinprovningar. Han har en bakgrund som kock, sommelier på Restaurang Lejontornet, och var en av dem som grundande Svenska Sommelierföreningen. Johan har även deltagit i ett antal internationella sommeliertävlingar, arbetat som källarmästare på Vinkällaren Grappe samt många år på Philipson Söderberg.

 

 

 

 

  

PCP 0669Åke Nordgren är VD på Akebono, och en av Europas främsta experter inom området japansk dryck och mat. Han är domare i IWSC och IWC i London. Han har blivit utnämnd till Sakesamuraj i Japan, vars titel endast 38 utvalda personer i världen har tilldelats. Åke är dessutom sommelierutbildad på Vinkällan i Stockholm.

 

 

 

  

   

 

 

PCP 0610Anders Melldén gick från att arbeta som sommelier på restaurang till att, för snart 15 år sedan, starta eget företag som vinskribent, provningsledare och utbildare på olika restaurangskolor. Han har undervisat från gymnasienivå till vuxna elever och varit gästföreläsare på Grythyttan. För bland annat magasinet Livets Goda har Anders provat och skrivit om vin sedan 2001, och han har läst journalistik på Poppius journalistskola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det förekommer även att andra experter besöker oss för att gästföreläsa.

 

Vad säger våra elever?


 

anna

 

Anna Henningsson med sitt sommelierdiplom och Viniportugals stipendium

 

"För mig öppnade Vinkällan verkligen dörrarna till vinets fantastiska värld! Med familjär och personlig stämning, otroligt kunniga och inspirerande lärare & härliga kurskamrater. Varje föreläsning var ett rent nöje.."

- Anna Henningsson

 

Se vad andra elever har sagt!