Femdagars ölutbildning

En grundläggande och gedigen utbildning för dig som aktivt vill arbeta med öl på en professionell nivå inom restaurang och import.

Vinkällans grundläggande ölutbildning börjar på Waxholms bryggeri där eleverna tillsammans med Jessica Heidrich, fyrfaldig vinnare i ölbryggning, kommer ges en unik chans att få följa processen med att brygga en öl för att få en konkret förståelse för hantverket bakom. Samtidigt som stegen inom ölproduktionen praktiskt gås igenom så kommer även provningar med olika humle, malt och jäst vara i fokus. Den praktiska erfarenheten från första kursdagen kommer ligga till grund när vi teoretiskt täcker traditionella ölstilar och ölets historia med Jan-Erik ”Janko” Svensson.

För att förstå olika ölsorters påverkan på olika maträtter kommer vi tillsammans Mikael Göransson gå igenom de viktiga grunderna i hur man kombinerar mat & öl. Samma dag kommer också ölets grundläggande kemi vara i fokus med vår rektor och kemist Dick Samuelsson.

Vi blickar inte bara bakåt i tiden, går igenom förutsättningarna på dagens marknad utan ger eleverna även en inblick i framtida trender och nischer. Det gör vi tillsammans med Johan Thor, som också kommer lägga en halvdag på hur man praktiskt jobbar med öl på restaurang och i en bar.

Dessutom kommer provningarna att gås igenom på ett systematiskt och metodiskt sätt för att göra er till riktigt bra ölprovare. Jan-Erik Svensson, som tagit fram provningsmetodiken, har varit huvuddommare på Whisky & ölmässan i 20 år.

Kursen sträcker sig över 5 tillfällen med en avslutande teoretisk samt praktisk examen. Efter avslutad kurs får du ett intyg på dina nya kunskaper som kommer ge dig en möjlighet till att jobba med öl på en professionell nivå.

SCHEMA höstterminen 2019

  • Kursdag 1 – Ölbryggning på Waxholms Bryggeri med Jessica Heidrich
  • Kursdag 2 – Ölets historia och klassiska ölstilar med Jan-Erik Svensson
  • Kursdag 3 – Mat & öl samt kemi & defekter med Mikael Göransson & Dick Samuelsson
  • Kursdag 4 – Moderna ölstilar samt praktiska moment i arbetet med Johan Thor
  • Kursdag 5 – Examen ölprovning & teori

För vem?

Utbildningen riktar sig mot dig som arbetar eller vill arbeta med öl på restaurang, pub eller bar men också  för sommelieren som vill utöka sina kunskaper ytterliagre inom öl. Även du som jobbar med import kommer efter utbildningen ha en hög kunskap som du kan använda vid försäljning av dina produkter.

Efter avklarad examen får du ett diplom på dina nya kunskaper som kommer ge dig en möjlighet till att jobba med öl på en professionell nivå.

Vad kostar det?

  • Pris: 13 750 kr exkl. moms
  • Finns möjlighet till två delbetalningar vid behov

 

Anmälan

  • Anmälan sker via mail till info@vinkallan.se

 

Kommande kursstarter

Stockholm – Ölutbildningen
Dag 1 : 7 oktober (kursstart)
Dag 2: 21 oktober
Dag 3: 4 november
Dag 4: 18 november
Dag 5: 2 december

Pris 13 750 kr exkl. moms  

Foto av Jens Mahnke

Foto av Elevate