Pressrelease

2019-04-02

Vinkällan startar ny ölutbildning

En praktisk och teoretiskt grundläggande utbildning ska främja svensk ölkultur.

Kursens upplägg

Vinkällan Dryckesutbildningar har den stora glädjen att kunna presentera en renodlad och gedigen ölutbildning med start i Stockholm höstterminen 2019. Tillsammans med Jan-Erik ”Janko” Svensson, Jessica Heidrich och Mikael Göransson kommer elever efter fem tillfällen att ha diplomerats för sin kunskap inom traditionell och modern ölstil, praktisk förståelse för bryggningens alla steg och kännedom om hur man bör resonera kring kombinerandet av mat och öl. – Öltillverkning är en komplex men logisk process som kan förklara hur ölets specifika egenskaper uppkommer. Men det enda sättet att lära sig att bena ut ölets doft och smak är att prova och diskutera. Besläktade öl grupperas i öltyper med olika geografiska ursprung, ofta med en tydlig koppling till industrisamhällets och kapitalismens framväxt. Natur och kultur i samspel, säger ”Janko” Svensson som har varit ständigt närvarande på den svenska ölscenen sedan 80-talet.

Första dagen på utbildningen kommer vigas åt ölbryggning på bryggeri tillsammans med Jessica
Heidrich, fyrfaldig SM-vinnare i bryggning med bakgrund hos S:t Eriks Bryggeri.

– Det är oftast först när man doftar
och kan studera processerna i verkligheten som den riktiga förståelsen och
uppskattningen för produkten och hantverket verkligen infinner sig. Därför
kommer vi att spendera en hel dag på mitt bryggeri i Vaxholm där vi kommer att
varva teori med praktik och brygga en pilotbatch öl tillsammans, säger Jessica
Heidrich, som sen 2017 är Head Brewer på Waxholms Bryggeri.

Utbildningen kommer kompletteras med en djupdykning i ölets kemi med Vinkällans rektor och tidigare
kemist Dick Samuelsson.

Stor ökning av antalet bryggerier

Mellan 2010 och 2017 ökade antalet bryggerier i Sverige med 350 stycken vilket har gjort
ölbranschen till den snabbast växande branschen i Sverige. Med det har också
ett ökat intresse för öl både när det kommer till efterfrågan och kvalitet
cementerats. Fortfarande är lager den kategori av öl som konsumeras mest.

Övrigt
Vinkällan är nordens största sommelierutbildning. Företaget har utbildning både i Sverige och Danmark.
Dessutom erbjuds kurser på högre internationell nivå under namnet Scandinavian
Wine Academy. Vinkällan har 18 anställda.

För mer info, kontakta:

Maya Samuelsson, marknadsföringsansvarig, 08–502 559 54 maya@vinkallan.se
Mauro Nicastro, elevansvarig, 08-502 559 50 info@vinkallan.se

Eller gå in på www.vinkallan.se